1
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Hayvanlar boğuldu evler su altında

Edirne’de, yoğun kar ve yağmur nedeniyle meydana gelen taşkından etkilenen nehir yataklarına yakın bölgelerde, su seviyesinin düşmeye başlamasıyla, ön hasar tespit çalışmalarına başlandı.

Edirne Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, su seviyesinin düşmeye başlamasının ardından, ilk tespitlerin yapılması amacıyla İl Kriz Merkezi tarafından bölgeye 3 veteriner hekim ve 1 sağlık teknisyeninden oluşan bir sağlık ekibi gönderildi.

Sağlık ekibinin yaptığı incelemeler neticesinde; su taşkınına maruz kalan 9 hayvancılık işletmesinde 290 büyükbaş hayvanın zarardan etkilenmediği, 26 büyükbaş hayvanın su taşkını sonucu öldüğü, ölen büyükbaş hayvanlardan 17’sinin buzağı, 9’unun da inek ve danadan oluştuğu tespit edildi.

Yapılan kontrollerde mevcut canlı hayvanlarda önemli bir sağlık sorununun olmadığı belirlendi. Suların tamamen çekilmesinin ardından Tarım İl Müdürlüğü veteriner hekimlerince, telef olan hayvanlar imha edilerek, diğer hayvanların sağlık taramaları yapılacak.

Halen Bosna Köy’deki 9 işletmede hayvanlarının başında bulunan vatandaşlara da, askeri birlikler tarafından yiyecek ve içecek ikmali yapılıyor. Şu ana kadar İl Kriz Merkezi’ne bildirilen herhangi bir can kaybı bulunmuyor. Suların çekilmesinden sonra kapsamlı zarar tespiti yapılabilecek. Askeri birlikler, İl Sivil Savunma Müdürlüğü emrinde Köy Hizmetleri ve DSİ ekipleri ile Edirne Arama ve Kurtarma Derneği (EDAK) personeli de koordineli olarak kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

Ayrıca, Yunan yetkililerin, kendi bölgelerindeki su seviyesinin yüksekliği nedeniyle, Devlet Demiryolları yetkililerinden Yunanistan’a gidecek trenin geçişinin iptal edilmesini istemeleri üzerine, İstanbul’dan hareket ederek Uzunköprü üzerinden Yunanistan’a gidecek trenin Yunanistan’a geçişi iptal edildi ve tren, saat 16.30’da, Uzunköprü’den İstanbul’ geri döndü. 20 Şubat 2005 tarihindeki tren seferinin yapılıp yapılmayacağı, Yunan yetkililerle Devlet Demiryolları yetkililerinin yapacağı görüşmede karara bağlanacak.

Bu arada, Bulgaristan makamları, bazı barajlarının tamamen dolduğu ve barajlardan su salacaklarını belirterek taşkına karşı uyarıda bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 20:55:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?