2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Hepatit Otobüsü Edirne'de

Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin Türkiye genelinde başlattığı kampanya kapsamında Türkiye'nin tüm illerini gezen Hepatit Otobüsü Edirne'de. 3 gün boyunca Eski Cami önünde Edirnelilere ücretsiz hizmet verecek olan otobüs ile 4 milyon insanda gizli olarak görülen hepatit hastalığını önceden tespit edip gerekli sağlık tedbirlerinin alınmasını öngörüyor.


Otobüs sorumlusu Biyolog Gülşah Polat, hepatitin halk dilinde 'bulaşıcı sarılık' olarak bilindiğini ve gözle görülemeyecek kadar küçük virüsler nedeniyle karaciğerde oluşan bir iltihap olduğunu söyleyerek, hastalığın A, B, C, D ve E tiplerinin sık olarak görüldüğünü belirtti. Hastalığın kan, cinsel ilişki, vücut sıvıları yoluyla bulaştığını ve erken tedavinin önemine işaret eden Polat, bu nedenle halkın bilinçlenmesi ve eğitim çalışmalarının önemli olduğunu anlattı. Bu kapsamda Kızılay, Sağlık Bakanlığı
ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde başladıkları bir kampanya düzenlediklerinin altını çizen Polat, 'Hepatit Otobüsü'nün Türkiye'nin çeşitli kentlerinde dolaştığını, vatandaşlara ücretsiz test yapıldığını ve broşür dağıtıldığını aktardı.


Otobüsün; Mersin, Silifke, Tarsus, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Van'dan sonra Edirne'ye gelerek çalışmalarda bulunduğunu söyleyen Polat, Edirne'de 3 gün kalacaklarını ayrıca, 2 yıl sürecek kampanya çerçevesinde çok sayıda kente gideceklerini, Hepatit Otobüsü'nün Trakya Bölgesinde bir ay dolaşacağını sözlerine ekledi.


Türkiye'de 4 milyonun üzerinde gizli hepatit taşıyıcısı olduğunu kaydeden Polat, hastalığın erken teşhisinin çok önemli olduğunu kaydetti. Kampanya kapsamında yapacakları anket çalışmasıyla Türkiye'nin hepatit profilini çıkaracaklarını dile getiren Polat, elde edecekleri verileri destek veren kuruluşlarla paylaşarak, hastalıkla mücadelede doğru yöntemleri bulacaklarını belirtti. Kampanyaya şovmen Beyazıt Öztürk de, destek veriyor. Halkın gözü önünde olan insanların bu tip sosyal kampanyalara destek
vermesi çok önemli görülüyor.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 14:12:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?