8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

İklim değişikliği arıları olumsuz etkiledi

Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişikliği arıları da olumsuz yönde etkiledi. Edirne merkez ve bağlı ilçelerinde arı kovanlarının kışlatma öncesinde çok zayıf sayıda olduğu tespit edildi. 

Edirne Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, 2007 yılı bal üretim sezonunda iklimde yaşanan değişiklikler, sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, buna bağlı olarak nektar kaynaklarında görülen azalmalar, polen ve bal verimini olumsuz yönde etkilediğini açıkladı. Müdürlükten yapılan açıklamada, "Bal üretim döneminde yeterli bal ve polen kaynaklarından yararlanamayan arılar yavru gelişimini yeterince tamamlayamamıştır. Koloni gelişimini yeterince tamamlayamayan kovanlarda genç ve tarlacı arı mevcudunun azaldığı buna bağlı olarak da bazı hastalıklara karşı yeterli direnç sağlayamadıkları, kış mevsimine yeterli sayı ve güçte giremedikleri için başarılı bir kışlatma geçiremeyecekleri düşünülmektedir" denildi. 

Arıcıların gelecek üretim sezonunda benzeri sorunları yaşamamaları için uyarılarda bulunan Edirne İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, kış sezonunun en az kayıpla kapatılması için sonbahar bakım ve hazırlıklarının daha dikkatli yapılmasını istedi. 

Yetkililer, özellikle varroa mücadelesinin yapılması ve kovanlarda arılara yeterli miktarda (çerçeve başına ortalama 1.5 kilogram, örneğin 5 çerçeve ile kışlatmaya alınan bir kovana 7.5 kilogram) bal bırakılması gerektiğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2007 Çarşamba 18:01:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?