3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

İlk süt sağım merkezi açıldı

EDİRNE'DE İLK SÜT SAĞIM MERKEZİ MENEKŞESOFULAR KÖYÜNE KURULDU

Edirne Süt Ürünleri Tarımsal Üreticiler Birliği'nin (SÜTÜB) Menekşesofular Köyü'ndeki süt sağım tesisi inşaatı tamamlandı.

Köydeki büyükbaş hayvanlar tesise alınarak ilk sağım gerçekleşti.

Hayvan yetiştiricilerini, emek, zaman ve masraftan kurtaran projeyi hayata geçirerek Edirne'de ilke imza atan SÜTÜB, örnek hayvancılık bölgesini hayata geçirmenin gururunu yaşıyor.

Temeli Haziran ayında Vali Mustafa Büyük'ün katılımıyla atılan Süt Sağım Tesisi, köy evi işletmelerindeki büyükbaş havanlarını ağırlamaya başladı. 1 veteriner, 1 ziraat mühendisinin teknik destek sağladığı tesiste 2 işçi de görev alıp süt sağımı başladı. Köy yerleşim alanının 500 metre dışında 4 bin metrekarelik alanda, 500 metrekarelik kapalı alana sahip şekilde inşaa edilen tesis süt sağımına başlayarak hizmet vermeye başladı Örnek hayvancılık bölgesini Menekşesofularda oluşturan SÜTÜB, diğer köylerin de böyle bir tesise sahip olmak isteyeceği yönünde iddialı.

Bölge üreticisini karlı duruma getirecek proje çerçevesinde yetiştiricilerin hayvanları günde iki kez sağım için tesisin yolunu tutuyor. Enerji masraf ve emek kaybından kurtulmanın rahatlığını yaşayan köy halkı projeyi yaşama geçiren SÜTÜB'ü kutladı. İlk sağımı için yetiştiricilerle birlikte tesise giden SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, aynı anda 24 baş hayvanın sağıma girdiğini 11 dakikalık sağım süresinin de 8 dadikaya düşürülmesini hedeflediklerini söyledi. SÜTÜB'ün hizmet binasında Süt Tahlil Laboratuarı'nı kurma hazırlıklarının sürdüğünü ifade eden Suiçmez, resmi açılışı da eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın katılımıyla gerçekleştirilmesinin planlandığını belirtti. Suiçmez. "Köydeki hayvan yetiştiricimiz projenin hayata geçmesinden memnun. Zaman, enerji, emek tasarrufu sağlayacak olan tesisin Menekşesofular Köyü'ne, ilimize hayırlı ve örnek olmasını diliyoruz" dedi.

EDİRNE'DE İLK SÜT SAĞIM MERKEZİ MENEKŞESOFULAR KÖYÜNE KURULDU
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2009 Cuma 16:02:05
Güncelleme :9 Ekim 2009 Cuma 17:12:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali ünal IP: 78.171.234.xxx Tarih : 10.10.2009 23:12:06

emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.küçük üretiçilerin sütünü büyük çiftliklerin fiyatına satabilmesi için gereken tek şart.Aynı örneği koyun yetiştirici örgütlerinden ve koyunculuğun yogun olduğu köylerde örnek olması için özel idarelerden de bekliyorum.