4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

İpsala Çeltik festivali başladı

İPSALA ÇELTİK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI

Edirne'nin İpsala ilçesinde belediye tarafından düzenlenen 11. İpsala Çeltik Kültür ve Sanat Festivali başladı.

Festival açılışı kurbağa yarışı ile başladı. Renkli geçen kurbağa yarışının ardından kortej eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na gelinerek, festival açılış kurdelesi kesildi. Belediye Başkanı Mehmet Karagöz'ün Atatürk Anıtı'na çelenk koymasının ardından, saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okundu. Festival açılışında konuşan İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan, Türkiye'de üretilen çeltiğin yüzde 30'unu İpsala'nın karşıladığını belirterek, "İpsala, Türkiye ekonomisine çok ciddi katkıda

bulunuyor. Kendi kendimize yetecek kadar çeltik üretiyoruz. Üretici arkadaşlarımın nasırlı ayakları ve elleriyle çalışarak ürettikleri çeltiği bize sundukları için kutluyorum. İnşallah çeşitli girdi artışları da göz önünde bulundurularak iyi bir fiyatta verilir" dedi.

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz ise çeltiği tanıtmak için her yıl geleneksel olarak festival etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, "İpsala Türkiye'nin çok önemli bir ihtiyacını karşılıyor" diye konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Bilgin Paçarız da çeltikçilerin sorunlarını bildiklerini ifade ederek, "Mazot, ekipmanlar ve diğer girdiler göz önünde bulundurulursa çeltiğin 1 TL olması lazım. Devlet, Türk tarımına kapalı gözle bakıyor. En azından tek gözle bakması lazım" dedi.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır da, bu yıl dünya konektöründeki fiyatların değişkenliği nedeniyle devlete büyük görevler düştüğüne değinerek, "İthalatın durdurulması gerekli. Biz muhalefet olarak hükümeti uyaracağız. Çeltik üreticimizin emeğinin karşılığını alması gereklidir" şeklinde konuştu.

TBMM İdare Amiri CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük ise, "Konumuz çeltik, çeltik maliyetli sanayi ürünüdür. Atatürk, 'köylü milletin efendisidir' demiştir. Çamurun içinde üretim yapan işçilerimiz daha sonra kazançlarını kaplıcalara giderek tedavi için harcıyorlar. Dünyanın en pahalı gübre, mazot ilacını kullanıyorlar. Bu ülkenin yöneticileri sahip çıkmalıdır. Buğdaydan nasıl ithalattan vazgeçildiyse çeltik ithalatının da durdurulması gereklidir" dedi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer de, "Günümüzde panayırlarla başlayan hasat sonrası bir araya gelmek yerine Kültür ve Sanat'ta eklenince festival olmuştur. Türkiye çeltiğin yüzde 50'sini bile karşılayamıyordu. Ancak ekim alanlarının ve ekipmanların gelişmesi ile bu oran yüzde 70-80'lere çıktı. Amaç hiç ithalat yapmadan kendi kendine yetecek çeltiğimize sahip çıkmaktır" şeklinde konuştu.

Festivalde ilk olarak çeltik ağası Koyuntepe Köyü'nden Seçkin Şimşek seçildi. Festival, folklor gösterileri ile festival devam etti.

İPSALA ÇELTİK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI
İPSALA ÇELTİK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI
İPSALA ÇELTİK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI
İPSALA ÇELTİK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI
İPSALA ÇELTİK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI
İPSALA ÇELTİK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 14:52:05
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 19:30:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?