9
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

İşitme engelli eğitiminde devrim

Bilişim teknolojilerinin işitme engellilerin eğitimine etkisinin incelendiği projenin sunumu, Şehit Öğretmen Adnan Tunca İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'nda yapıldı. Trakya Üniversitesi (TÜ) ile Şehit Adnan Tunca İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğretmenlerinin birlikte hazırladığı ve dünyada ikinci, Türkiye'de ise ilk olan proje, işitme engelli öğrencilerin hızlı, keyifli ve eğlenerek öğrenmelerini amaçlıyor. 

Maliyeti 12 - 15 bin YTL arasında olan projenin yöneticisi Erdem Uçar, hedeflerinin; kısa vadede okulun tüm sınıflarını bilişim sınıfına dönüştürmek, uzun vadede ise sistemi tüm işitme engelli okullara yaymak olduğunu söyledi. 

TÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri, Yrd. Doç. Dr. Erdem Uçar, Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kılıçaslan, Yrd. Doç. Dr. Özlem Uçar, Araştırma görevlisi Serdar Güner ile proje master öğrencileri Tolga Demirhan ve Aysun Çiftçi`den oluşan ekibin hazırladığı proje sunumuna Vali Nusret Miroğlu, TÜ Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Timur Kırgız ile Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu katıldı. T.Ü. Bilgisayar Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Erdem Uçar, sistemin bilgisayar, yazıcı, akıllı tahta, dokunmatik ekran, ses sistemi, hareketi takip eden kamera, datashow ve bilgisayar yazılımından oluştuğunu belirtti. Uçar Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi derslerini içeren bu projeyle bilişim teknolojilerini kullanarak İşitme engellilerin eğitimini kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirterek, "İşitme engellileri aktif olarak hayatın içine katmak, eğitimdeki zor evreleri kolaylaştırmak ve onların öğrenmelerini hızlandırmak için böyle bir proje yaptık. Bu projenin önemi işitme engelliler eğitimine bilişim teknolojilerini kullanarak katkıda bulunmaktır" dedi. 

Şehit Öğretmen Adnan Tunca İşitme Engelliler İlköğretim Okulu Öğretmeni Oğuz Akkoyun, sistem sayesinde konuları daha hızlı ve anlaşılır bir şekilde işleyerek, dersi oyunlaştırıp ilgi çekici hale getirdiklerini kaydetti. 

Akkoyun,"Sistem hiperaktif öğrencimiz olan Özgür'ün bile ilgisini çekti. Önceden Özgür'ü sınıfta tutmak zordu, ancak dersler artık onun da ilgisini çekiyor" diye konuştu.

"BU PROGRAMLA EĞİTİM EVLERE KADAR DAĞITILABİLİR" 

Uygulanan sistem sayesinde, işitme engelli öğrencilerin daha hızlı ve kolay bir şekilde eğitim göreceğini belirten TÜ Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, "Eğitim görmeyen işitme engelliler sistem sayesinde evlerinde eğitim görme şansına sahip olabilecek" dedi. Projenin maliyetinin 12 - 15 bin YTL arasında olduğunu belirten proje yöneticisi Erdem Uçar, bundan sonra kısa vadede hedeflerinin okulun tüm sınıflarını bilişim sınıfına dönüştürmek, uzun vadede ise tüm işitme engelli okullarını sisitemi kullanır hale getirmek olarak belirtti.
 
Türkiye'de 49 İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ile 8 İşitme Engelliler Çok Programlı Lise bulunuyor. İşitme engelli öğrenciler sınıflarda öğretmenin el işaretleri, dudak hareketlerinden ve az da olsa işitme duyusu aktifse işittikleri sesten anlam çıkarmaya ve öğrenmeye çalışıyor. Fakat sınıfın içine dağılmış olarak oturan öğrenciler öğretmenlerine farklı açılardan baktığı için öğrenme aşaması zor oluyor. Yapılacak çalışmayla oluşturulan animasyon, resim,yazı ses ve video görüntülerinden içerik hazırlanarak, işitme engellilerin öğrenmedeki en zor aşamasını hızlı ve rahat bir şekilde geçirmesi hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 18:06:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?