6
Mayıs
2024
Pazertesi
EDİRNE

İTÜ: Edirne Büyük Cami'nin kubbesi her an çökebilir

Osmanlı Devleti’ne 92 yıl başkentlik yapan Edirne’de erken Osmanlı döneminin ayakta kalan en ünlü eserlerinden biri olan Eski Cami’nin kubbeleri çökme tehlikesi ile karşı karşıya.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) raporuna göre, çevresinden geçen yolun doldurulması ve ağır tonajlı araçların neden olduğu titreşim Eski Cami’nin kubbeleri için büyük tehlike arz ediyor. İTÜ’den gelen bir grup öğretim üyesi, yol ve caminin kıble tarafından temel kazısı yaparak yapının titreşimden zarar gördüğünü tespit etti. Hazırlanan teknik rapora göre; yapının kubbeleri çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Ayrıca yeraltı yağmur suları cami içinin rutubetlenmesine neden oluyor. Söz konusu tehlikenin Talatpaşa asfaltının trafiğe kapatılmasıyla giderilebileceğini belirten uzmanlar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Edirne Belediye Başkanlığı’nın sorunun çözümüne yönelik ortak çalışma yapacaklarını belirtti. Yapımına 1402 yılında Süleyman Çelebi tarafından başlanan, 1414 yılında Mehmet Çelebi tarafından bitirilen, Konyalı Mimar Hacı Aleaddin’in eseri olan cami duvarlarında, yoğun trafik akışı bombeleşmeye neden oluyor.

Unakıtan talimat verdi

Yazısıyla ünlü Eski Cami’nin eski Türkçe yazılarındaki eksiklikler Edirneli Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın talimatıyla gideriliyor. Kırkpınar sonrası camiyi ziyaret eden Bakan Unakıtan’ın uyarısı üzerine Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Bayezıt’ın talimatıyla iskelesi kurulan camide restorasyon çalışmaları sırasında sıva ve yazıları dökülen eski Türkçe yazılar kalem ustaları tarafından tamamlanmaya başlandı.

Edirne Eski Camii

Edirne’nin ilk anıtsal yapısı olan caminin yapımını 1403’te Süleyman Çelebi başlattı. 1414’te Mehmet Çelebi tarafından tamamlanan Eski Cami’nin özgün kalem işleri en önemli özelliklerinden birini oluşturuyor.
zaman gazetesi
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2004 Salı 08:59:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?