8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Kaçakçılara 5 yıla kadar hapis

Eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmadan ithal edenler ile sahte belge kullanarak gümrük vergilerini kısmen veya tamamen ödenmeden ithal edenlere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Kanuna göre, transit rejimi çerçevesinde taşınan, serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı, rejim hükümlerine aykırı olarak gümrük bölgesinde bırakanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. 

Belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen eşyayı, sahte belgeyle yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası hükmolunacak.

Gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal edilmesine ve belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici olarak getirilen eşyanın, sahte belgeyle yurt dışına çıkarılmış gibi işlem yapılmasına bakılmaksızın eşyanın bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, satışa sunan, taşıyan veya saklayanlar 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Özel kanunları gereğince gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak ithal edilen eşyayı, ithal amacı dışında başka bir kullanıma sunan, satan, devreden yada bu özelliğini bilerek satın alan veya kabul edenlere, 3 aydan 1 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.
A.A.
Yayın Tarihi : 31 Mart 2007 Cumartesi 11:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?