4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Kadir Gecesi izdihamı!

Edirne'de, bin aydan daha hayırlı olarak bilinen Kadir Gecesi'nde tarihi Selimiye Camii dolup taştı.

İftar saatinde bahçede yer bulamayanlar camii içerisinde halının üzerine serdikleri gazete parçalarının üzerinde oruçlarını açtılar.

Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii, Kadir Gecesi'nde ziyaretçi akınına uğradı. Camiiye gelenlerden bazıları, Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kurulan iftar çadırında oruçlarını açtı. 10 bin kişilik camiinin içi tamamen dolarken, avlusu ve bahçesinde de yoğunluk yaşandı. Komşu iller ile Batı Trakya'da yaşayan soydaşların akın ettiği Selimiye Camii'nde, iftar vaktinin gelmesiyle birlikte vatandaşlar, avluya ve camiinin içine serdikleri gazete ve bez parçalarının üzerinde oruçlarını açtılar. Piknik alanına dönen camiinin içinde, bazıları yemek yerken, bazıları namaz kılarak ibaretlerini yerine getirirken ilginç görüntüler oluştu. Camiinin içinde bulunan şebeke suyunu şifalı su sananlar ise kuyruğa girdi. Akşam namazının ardından mevlide katılmak isteyenler, camiinin içine girmeye çalışınca, kapı girişlerinde yaşanan izdihamdan ezilme tehlikesi geçirenler oldu.

Özellikle Batı Trakya’dan gelen soydaşlar, her yıl Kadir Gecesi’ni Selimiye Camii’nde geçirdiklerini ifade ederek, 'Biz Batı Trakya’dan her yıl Kadir Gecesi için Edirne’ye geliyoruz. Burası çok tarihi bir camii. Burada olduğumuzda huzurlu oluyoruz. İftarı da camii içerisinde yer kaptırmamak için açıyoruz. Yer bulamayanlar ise camii avlusunda ve bahçesinde yemeklerini yiyorlar' diye konuştu.

“CAMİİ İÇİNDE YEMEK UYGUN DEĞİLö

Edirne Müftülüğü yetkilileri Kadir gecesinde Türkiye'nin dört bir yanından, ayrıca Bulgaristan ve Yunanistan'daki soydaşların camiiye geldiğini belirterek, “Binlerce vatandaşımız camiimize gelip, ibadetlerini yerine getiriyor. Camii içinde oruçlarını açanlarda var. Camii içinde yemek yemek kesinlikle uygun değil. Ama vatandaşlar yerlerini kaptırma endişesi taşıyor ve o yüzden yemeklerini camiinin içinde yiyor. Onlara engel olmamız da mümkün değil. Her yıl camiimiz 2 defa yıkanıyor. Ramazan ayından sonra da yıkanacak" dedi.

ZABITADAN SEYYAR KONTROLÜ

Edirne Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü de camii içerisinde ve çevresinde sivil ekipler kurup seyyar satıcıların içeri girişlerini engelledi. Camiiye girenlere 1 lira karşılığında ayakkabılarını koyması için poşet satmaya çalışan seyyar satıcılara zabıta ekipleri engel oldu.

KAPALI ÇARŞILAR DOLDU TAŞTI

Kadir Gecesi nedeniyle Edirne’ye gelenler Selimiye Camii ve çevresindeki Kapalı Çarşı ve bedestanlardan alış veriş yaptı. Esnafın yüzünü güldüren satışlardan en çok Selimiye Camii işlemeli havlu ve Edirne’ye özgü meyve sabunları satıldı. Selimiye Camii’nin, Kadir gecesi nedeniyle sabaha kadar açık olacağı belirtildi.

...
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2011 Cumartesi 14:40:45
Güncelleme :27 Ağustos 2011 Cumartesi 14:44:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?