3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Kapıkule çöktü

KAPIKULE Gümrük Kapısı'na çıkış için gelen ve Avrupa ülkelerine ihracat ürünü taşıyan TIR'lar yaklaşık 30 kilometre kuyruk oluşturdu. Kapıkule'de yeterli personel olmaması nedeniyle günlerce kuyrukta bekleyen TIR sürücüleri isyan etti. Kapıkule'nin işlem yönünden çökmesi nedeniyle Türk ihraç ürünleri de zamanda teslim noktalarına ulaşamıyor.


Türkiye'de iç gümrüklerden aldıkları narenciye, tekstil ve sanayi ürünlerini Avrupa ülkelerine götürmek üzere Kapıkule Gümrük Kapısı'na çıkış için gelen TIR'lar gümrüğe takıldı. Kapıkule'de yeterli personel olmaması, uzayan işlemler, görevlilerin yeterli olmaması ihracatımıza büyük darbe vurdu. TIR'ların çıkış işlemlerini yapan, tescil, muayene görevlilerinin yetersiz olması nedeniyle oluşan TIR kuyruğu TEM otoyolu Edirne gişelerine ulaştı. Kuyrukta bekleyen yaklaşık 2 bin TIR sürücüsü en az üç gün bekleme hem de yüklerini zamanında varış noktalarına götürememek hem de bayramı kuyrukta geçirmeye isyan etti.



Bulgaristan Kaptan Andreova Sınır Kapısı'nda işlemlerin çabuk ve hızlı yaptıklarını söyleyen TIR sürücüleri, Türk gümrüğünde işlemlerin yavaş yapılması ve devam eden modernizasyon çalışmalarının mağduru olduklarını anlatan TIR sürücüleri, zaman zaman kuyrukta gerginlikte yaşıyor.



Kuyrukta bekleyen TIR sürücüleri yaklaşık 3 gündür kuyrukta beklediklerini belirterek, "Her zaman Kapıkule'den yurt dışına çıkışımızda bu çile ile karşı karşıya kalıyoruz. Günlerce burada kuyrukta beklemek zorunda kalıyoruz. Artık yetkilileren biran önce önlem alması gerekiyor. Önümüz bayram ve bayramı da kuyrukta geçireceğiz. Artık sürekli kuyrukta beklemekten sıkıldık" dediler.



Edirne Gümrük Başmüdürlüğü yetkilileri, 24 saat içinde 700 aracın çıkış işlemi yapıldığını söyleyerek, "Görevli personel sayısına göre en hızlı şekilde çalıştıklarını söylediler. TIR'da çıkış yapan TIR sayısı yeterli personel olduğunda bine kadar ulaşmıştı.



Öte yandan Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda çıkış için bekleyen TIR sürücülerinin oluşturduğu kuyruk ise 5 kilometreyi geçti. Kapıkule'ye alternatif olarak yapılan Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda bürokratik engeller nedeni ile TIR sürücülerine ucuz mazot satışının başlamaması bu gümrüğün tercih edilmemesine neden oluyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 13:12:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?