3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Kapıkule'de 13 kilometrelik kuyruk

AVRUPA ülkelerinde yaşayan ve yaz tatillerini geçirmek için anavatana gelen işçilerin dönüş çilesi sürüyor.


Karayoluyla dönen işçiler, Kapıkule Gümrük sahası içinde ve dışında yaklaşık 13 kilometre kuyruk oluşturdu. Bunaltıcı sıcak, kuyrukta bekleyen işçileri sıkıntıya soktu. Otomobilin içinde beklerken sıcaktan baygınlık geçiren 3 yaşındaki bir çocuk, ambulansta tedavi edildi. Kapıkule’nin modernizasyonunu üstlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ise kuyrukta bekleyenlere 6 bin şişe su dağıttı. Oluşan uzun kuyruk üzerine polis ekipleri sürücüleri Hamzabeyli, Pazarkule ve İpsala sınır kapılarına yönlendirmeye çalıştı. Yönlendirmenin ardından Hamzabeyli’de 4, Pazarkule’de 3, İpsala’da da 5 kilometre kuyruk oluştu. Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, kuyruğun Bulgaristan’ın yeni çip sistemine geçmesinden kaynaklandığını belirtti.


Yaz tatillerini geçirmek için yaşadıkları Avrupa ülkelerinden yola çıkan işçiler tatillerinin sona ermesinin ardından dönüşe geçti. Son 2 ay içinde Kapıkule Sınır Kapısı'nı kullanarak yurda yaklaşık 200 bin araçla birlikte 1 milyon kişi giriş yaptı. 3 haftalık tatillerini tamamlayan işçiler ise dönüş yoluna koyuldu. Son 1 ay içinde Kapıkule’den 175 bin araçla birlikte yaklaşık 900 bin kişi çıkış yaptı. Çıkış işlemleri ise Türk işçileri sıkıntıya soktu. Kapıkule gümrük sahası içinde ve dışında yaklaşık 10 kilometre kuyruk oluştu. Kuyrukta beklemek zorunda kalan işçiler duruma isyan etti. Sıcaktan bunalan işçiler, başlarından aşağıya pet şişelerle su dökerek serinlemeye çalıştı. Ailesi ile birlikte kavurucu sıcakta otomobilin içinde kuyrukta bekleyen 3 yaşındaki Mehmet Eren, baygınlık geçirdi. Önce, klima ile serinlemesi için polis otosuna bindirilen Mehmet Eren’in tedavisi, çağrılan ambulansın içinde yapıldı.


Gece saatlerinden bu yana kuyrukta beklediklerini belirten Mustafa Eren, “Yaklaşık 8 saattir kuyrukta bekliyoruz. Sıcak hava nedeniyle torunum baygınlık geçirdi ve ilk olarak polis otosuna geçildi ve klima ile serinletilmeye çalışıldı. Daha sonra çağrılan ambulansta torunumun tedavisi yapıldı. Doktorlar güneş çarpması olduğunu söyledi. Biz bu çileyi her yıl çekiyoruz. Artık ülkemize gelmek istemez olduk. Biran önce yetkililer bu kuyruğun önüne kesecek önlemler almalı” dedi.


Yap-İşlet- Devret modeli ile Kapıkule Gümrük Sahası’nın 20 yıllığına devredilmesinin ardından gümrük sahası içinde modernizasyon çalışmalarına başlayan TOOB, kuyrukta bekleyenlere 6 bin küçük şişe su dağıttı. Yoğunluk nedeniyle önlemlerini artıran polis ekipleri ise TEM Otoyolu Kıyık çıkışında yabancı plakalı araçları durdurarak sürücüleri Hamzabeyli, Pazarkule ve İpsala sınır kapılarına yönlendirdi. Polisin yönlendirmesi sonucu bu iki sınır kapısında da uzun araç kuyrukları oluştu. Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda 4, Pazarkule Sınır Kapısı’nda 3 kilometre araç kuyruğu oluşurken, İpsala'da kuyruk 5 kilometreye ulaştı.


Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, “Yoğunluk, Bulgaristan gümrüğünün geçtiği çip sisteminden kaynaklanıyor. Bulgar gümrüğüne giren araçlara görevlilerce USB belleği veriliyor ve işlemler bu bellek kart üzerinden yapılıyor. Daha sonra işçiler 7 ayrı peron gezdikten sonra USB belleği son perondeki görevliye veriyor ve ülkeden çıkış yapabiliyor. Bu uygulama uzun sürdüğü için kuyruk uzuyor. Gümrük personeli olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Ancak bizden kaynaklanmayan nedenlerle kuyruk oluşuyor. Geçen yıl Kapıkule’den günde ortalama 6 bin 500 araç çıkış yapıyordu, ancak Bulgaristan gümrüğündeki bu uygulamanın ardından bu sayı 3 bin 500’e düştü. Ekiplerimiz en hızlı şekilde işlemlerini yapmayı sürdürüyor. İşçileri mağdur etmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak yoğunluk nedeniyle kuyruklar oluşuyor” dedi.


Öte yandan ihracat yükü ürünlerini Avrupa’nın değişik yerlerine götüren TIR’lar da Kapıkule’de 5 kilometre kuyruk oluşturdu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 13:41:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?