4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Kapıkule'de böcek operasyonu

KAPIKULE'DE BÖCEK OPERASYONU

Kapıkule Sınır Kapısı'nda, 48 türde 6 bin adet böceği yurtdışına kaçırmak isteyen Çek uyruklu 6 şahıs şahıs yakalandı.

Geçen ay içerisinde Türkiye'den yurt dışına çıkarılmak istenen ters lale tohumlarının ardından bu kez böcekler yakalandı. Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde Rize'deki dağlık alanda yabancı uyruklu kişilerin bitki ve böcek örnekleri topladıkları ihbarı yapıldı. Bunun üzerine harekete geçen güvenlik güçleri yabancı uyruklu kişilerin kullandığı otomobilin plakasını, yurtdışına çıkış ihtimaline karşı gümrük birimlerine de bildirdi. Ancak tüm aramalara karşın yabancı uyruklu kişiler yakalamadı. Bir

süre önce Edirne'nin Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki Kara Kapıları Taşıt Takip Programı, önceden verilen plakanın çıkış yapmak üzere geldiği uyarısı üzerine Çek Cumhuriyeti uyruklu E. H. yönetimindeki araç durduruldu. Otomobilde yapılan aramada çeşitli yerlere gizlenmiş özel kutu ve tüplerde yapılan kontrollerde, çoğunluğu uğur böceği, sinek, arı, ağustos böceğinin de aralarında bulunduğu 48 türe ait toplam 6 bin 14 böcek bulundu. Gümrük ekipleri bunun üzerine uzman görüşüne başvurmak amacıyla Trakya

Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden yardım istedi. Doç. Dr. Zühal Okyar, Doç. Dr. Murat Yurtcan ve Uzman Dr. Volkan Aksoy'dan oluşan bilirkişi heyeti, ele geçirilen böcek türlerinde yaptığı incelemede, çoğunun halk arasında Uğur böceği ve Kara Fatma olarak bilinen "coleoptera" familyası ile "heteroptera" familyasına ait süne, kımıl, Ağustos böceği türleri, "diptera" familyasına ait sinek türleri ve "hymenoptera" grubuna ait arı türleri olduğu belirledi.

Ele geçirilen böcekler Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne teslim edildi.

Üniversite öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyetinin düzenlediği raporda İç Anadolu'nun kuzeyi ile Karadeniz bölgesinden toplanan böceklerin "etil asetat emdirilmiş talaşlı saklama kaplarında öldürüldüğü ve stoklandığı" belirtildi. Raporda, Çek Cumhuriyeti vatandaşlarının yurtdışına kaçırmak istedikleri böceklerin toplam değerlerinin yarım milyon lira olduğu da vurgulandı.

Araçta bulunan E.H.'nin yanı sıra çek Cumhuriyeti uyruklu K. M, A. M, P. H, T. R. ve J. M. hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Zanlılar, böcekleri Türkiye'de bir buçuk ayda topladıklarını, bilimsel amaç için yurtdışına götürmek istediklerini söyledikleri öğrenildi.

KAPIKULE'DE BÖCEK OPERASYONU
KAPIKULE'DE BÖCEK OPERASYONU
KAPIKULE'DE BÖCEK OPERASYONU
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2011 Çarşamba 16:53:03
Güncelleme :14 Temmuz 2011 Perşembe 00:44:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?