3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Kapıkule'de rüşvet operasyonu

Kapıkule gümrük sahasına gelerek transit rejim adı verilen kanun kapsamında araçların bekleme yapmadan gidecekleri ülkelere transit geçişini sağlayan uygulamayı kullanarak rüşvet aldıkları belirlenen üç gümrük memuru gözaltına alındı. Gözaltına alınan gümrük memurları Emniyetteki sorgularının ardından Edirne adliyesinde savcı karşısında ifade verdiler. Gözaltına alındıktan sonra savcılığa çıkarılan 3 memur tutuklanarak Edirne Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. 

Edirne Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen geniş kapsamlı bir çalışma sonrasında ortaya çıkarılan olay ile ilgili ifadeleri alınan 3 memur olayın kanun çerçevesinde gerçekleştiğini belirterek üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmediler. Yaklaşık 30 kişinin çalıştığı ve Gümrük Muhafaza memurlarını kapsayan olay ile ilgili olarak Edirne Cumhuriyet savcılığının bu tür refakatçi işinde geriye dönük olarak kayıtların incelenmesini istemesi gümrük personelini sıkıntıya soktu. Bazı gümrük çalışanları olaya tepki göstererek bunun bir oyun olduğunu ileri sürdüler. Yapılan bir şikayeti değerlendiren Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tır araçlarının riskli görülenlerinin içlerinin gümrük görevlilerince açıldığını ve risk taşıdığı için yapılan kontrol sonrasında teslimat yerine kadar kolcu adı verilen görevli nezaretinde tesliminin sağlanmasının sağlandığı ancak bu sırada devletin yasal olarak öngördüğü harcırah dışında işlemlerin daha kolay yapılması için rüşvet aldıkları tespit edildi. Kolcu refekat harcırahının 300-400 YTL civarında olduğu ve gidilecek noktaya göre değiştiğini belirten yetkililer, burada görevlililerin tır sürücüsüne çeşitli engeller çıkarttığını,uzun süre burada beklemek zorunda kalabileceğini ve işin çabuklaşması için devletten aldıkları harcırah haricinde şoförden de 1000-1500 YTL para talep ettikleri ve kolcu görevini üstlenerek bu parayı aldıktan sonra teslim yerine gitmedikleri ve sürücüye sen git ben uçakla gelirim dedikleri,ancak yapılan incelemede bahse konu varış noktasına da gitmediklerinin tespit edildiği belirtildi. 

Edinilen bilgiye göre, yapılan incelemelerde bunların açıkça yapıldığının ortaya çıktığı ancak soruşturmanın derinleştirilerek süreceği ve olayın aydınlatılacağı ifade edildi.

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 16:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?