3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Kırkpınar etkinlikleri başladı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası, Kırkpınar Ağası Adem Tüysüz, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Edirne Valisi Nusret Miroğlu'nun Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. 

Edirne Belediyesi önünde toplanan Kırkpınar Korteji, belediye önünden Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Atatürk Anıtı'ndaki törenler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve 644. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Adem Tüysüz tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından törenler son buldu. 

Kortej, törenin ardından, yürüyerek 25 Kasım Stadı'na indi. Stattaki törende konuşan 645. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Adem Tüysüz, Türkiye'nin 81 ilini adım adım gezdiğini ve yetkilileri Kırkpınar'a davet ettiğini belirterek, "Türkiye'yi hamur gibi yoğurdum, Kırkpınar olayı Türkiye'de bitmiştir, artık dünyaya açılmalıyız. Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır" dedi. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de, Edirne'nin tarih ve kültür kokan bir şehir olduğunu kaydederek, "Ne mutlu ki her tarafı tarih kokan ve güzel insanların yaşadığı bu güzel şehirde üçüncü kez belediye başkanlığı yapıyorum. Ne mutlu bana ki ben sizin belediye başkanınızım" diye konuştu.

 Üçüncü kez belediye başkanı seçilmesi nedeniyle Edirne'de bir tarihin yazıldığını belirten Sedefçi, "Edirne'de tarih yazdınız. İlk defa Edirne'de birine üçüncü kez 'gel başkanlık yap' dediniz. Bana bu imkanı verdiniz. Ben sizlere borçluyum. İle hizmet borcum var. Bir yıldır altyapısıyla, üstyapısıyla Edirne'yi karış karış kazıyoruz. Biz sizin için çalışıyoruz. Lütfen biraz daha sabır. Umuyorum ki, iki yıl içinde Edirne Avrupa kenti olacaktır. Oteliyle, otoparklarıyla, yollarıyla parklarıyla insanıyla. Bu yıl Kırkpınar çok konuşuldu. Bu yıl Kırkpınar'ın reklamı oldu. Benim derdim Edirne ve Kırkpınar'ın konuşulmasıydı. Bunu da başardık. Dünya ve Türk basınında Edirne ve Kırkpınar konuşuldu. Bu yıl Kırkpınar daha da konuşulacak. Ben size inandım. Bizde inanç var, sevgi var, yürek var" şeklinde konuştu.
Edirne Valisi Nusret Miroğlu ise, Edirne'den fazla pehlivan çıkmadığını ifade ederek, "645 yıl söylemesi kolay ama yaşanması zor. Bu bize şunu hatırlatıyor. Türk Milletinin 645 yıldır bir arada bir örf ve adeti bir geleneği yaşattığını gösteriyor. Yağlı güreşin zirvesi ve finali olarak değerlendirilen Kırkpınar'da Edirne adına güreş tutan pehlivanların sayısının artması için de yakın zamanda Güreş Eğitim Merkezi'nin temelinin atılacak. Ata sporumuz güreşi balkanlara ve diğer ülkelere daha iyi tanıtmamız lazım. Kırkpınar yağlı güreşin finali, zirvesi. Yakında güreş eğitim merkezinin temeli atılacak. Bu merkez Kırkpınar için de önemli. Üzüldüğüm şey kendi yöremizden çok az pehlivanın Kırkpınar'a katılması. Çok daha iyi organizasyonlarla da bu geleneği geliştirerek dünyaya tanıtmak Edirne'nin yıldızını parlatmak hepimizin elinde" dedi. 

Konuşmalardan sonra yerli ve yabancı ekipler gösterilerini sundu. Bu yıl Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Polonya, Bosna Hersek, Kosova ile ülkemizden ev sahibi Edirne, Adıyaman, Aydın, İzmir, Gaziantep, Bursa, Keşan'dan yerli ve yabancı ekipler gelerek 645. Kırkpınar Haftası'nda Edirne'nin konuğu olacak. Ekipler Selimiye Meydanı'nda Atatürk Anıtı'nda sahne alıp kendi ülkelerindeki ve yöresindeki kültürü oyunlarıyla Edirne ve kente gelecek konuklar için sunacak.
.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2006 Salı 00:17:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?