3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Kırkpınar'da tarih canlanıyor


Bu yıl 647'ncisi gerçekleştirilecek Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi Edirne'de tüm kuruluşlar seferber oldu. Ancak 4-6 Temmuz tarihleri arasında Sarayiçi Er Meydanı'nda güreş tutacak pehlivanlar ile ağa Mehmet Cadıl medyanın ilgisizliğinden dert yanıyor. Edirne'ye akın eden güreşseverler ise konaklayacak yer bulamamaktan ve organizasyondaki aksaklıklardan şikayetçi.




Türk insanı, asırlardan bu yana özünde hissettiği güreşe her daim muhabbet beslemiştir. Güreş, içinde bulunduğumuz yüzyılda mindere girse de çayırdaki halini hâlâ muhafaza etmektedir. Bu muhafazanın en güzel misali de Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri'dir. 647 yıldır fevkalade bir ilgiyle gerçekleştirilen Kırkpınar, bu yıl da hayranlarıyla tekrar hasret giderecek. Son yıllarda birtakım sıkıntılar yaşayan organizasyonun bu yıl nasıl geçeceği merak konusu. Anadolu'nun dört bir tarafından günler öncesinden Edirne'ye akın eden güreşseverler ya konaklayacak yer bulmakta, ya da organizasyondaki aksaklıklardan şikâyetçi. Pehlivanların derdi ise biraz daha farklı. Ekonomik olarak daha iyi ödüller bekleyen pehlivanlar, son yıllarda medyanın ilgisizliğinden şikâyetçi. Daha çok 'Pehlivanlar kavga etti. Güreşler yumruk yumruğa' gibi sansasyonel haberleri tercih eden medyanın, başarıları pek ön plana çıkarmaması güreşçileri rahatsız ediyor. Her şeye rağmen yağlı güreş hayranları, şimdiden Edirne'nin yolunu tuttu. Hafta sonu Sarayiçi'nde güreş tutacak pehlivanları izlemek isteyen Anadolu insanı heyecanla güreşlerin başlamasını bekliyor.

Başta Edirne Valiliği olmak üzere şehirdeki tüm kurumlar Kırkpınar için seferber olmuş durumda. Geçen yıl 250 bin YTL ile 2008 yılı Kırkpınar ağası olan Mehmet Cadıl ayrı bir heyecan içinde. Bir yıl boyunca tesbih tutan Cadıl, Kırkpınar'ın tanıtımı için pek çok şey yapmaya çalıştı. Ancak Cadıl'ın da derdi organizasyonun yeterince anlatılmaması. Bir iki kuruluş dışında Kırkpınar'a gerekli desteğin verilmediğine dikkat çeken Ağa Cadıl, "Osmanlı yadigârı bir ata sporu geleneğimiz var. Bu geleneğimizin ağası oldum. TV kanalları, gazeteler bunu neden göstermiyor. Bir tek TRT gösterime verdi. O da yarım saat ancak. Gazetelerin çoğunda ise neredeyse haber yok. Televoleler kültürümüze uygun olmayan çok özel ile başlayan gayri ahlakî hal ve tavırlar ile TV'lerimizi süslüyor da neden ata sporu Kırkpınar güreşleri medyada hak ettiği yeri bulmuyor? Magazin haberleri kadar da mı değerimiz yok." diyerek dert yanıyor.

647. Tarihî Kırkpınar Güreşleri'nde başpehlivan olacak güreşçi 14 bin YTL'nin sahibi olacak. Güreşlerde ikinci gelen pehlivana 11 bin YTL, üçüncü olan pehlivana 4 bin YTL para ödülü verilecek. Başaltı güreşlerinde birinci olan güreşçiye 8 bin YTL, ikinciye 6 bin YTL ve üçüncüye ise 2 bin 500 YTL para ödülü takdim edilecek. Diğer boylarda dereceye girecek pehlivanlara verilecek ödüller ise şöyle belirlendi: Büyük orta 1.'si 3 bin 500 YTL, Küçük orta büyük boy 1.'si 2 bin YTL. Küçük orta küçük boy 1.'si bin 500 YTL. Deste büyük boy 1.'si bin 100 YTL. Deste orta boy 1.'si 700 YTL. Deste küçük boy 1.'si 600 YTL. Tozkoparan 1.'si 500 YTL. Teşvik 1.'si 350 YTL. Minik üç 1.'si 320 YTL. Minik iki 1.'si 300 YTL. Minik iki 1.'si 250 YTL. Bu arda güreşlerin ana unsuru olan peşreve de ödül var. Kırkpınar'da en iyi peşrev çeken pehlivan bin 500 YTL ödül alacak. Böylece 13 kategoride dereceye girecek pehlivanlara verilecek toplam para ödülü miktarı 83 bin 590 YTL olacak.

Bu yılki güreşlere katılacak pehlivanların yolluk ve tur ücretleri de 540 ila 8 YTL arasında değişiyor. 647. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası'nda 4 Temmuz-6 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izlemek isteyen vatandaşlar biletlerini Biletix'ten alabilecek. Biletlerin tarifeleri günlere göre değişiyor. Biletler 5 Temmuz 2008 Cumartesi günü için 15-25 YTL, 6 Temmuz Pazar günü için 20-35 YTL'den www.biletix.com adlı Biletix sitesinden temin edilebiliyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 15:29:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?