4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Komşularla taşkın mutabakatı

KOMŞULARLA TAŞKIN MUTABAKATI

Edirne Valisi Mustafa Büyük, yaşanan taşkınlardan sonra Bulgaristan ve Yunanistan yetkilileri ile bir araya gelerek ortak çalışmalar yapılması konusunda mutabakata vardıklarını söyledi.

Yaşanan taşkınların ardından Bulgaristan'a giden Edirne Valisi Mustafa Büyük, Bulgaristan ve Yunanistan'dan katılan yetkililer ile bir dizi toplantılara katıldı. Vali Büyük, 3 ülkenin teknik heyetler oluşturulması konusunda mutabakata vardıklarını belirterek ortak çalışmalar yapılması konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Büyük, "3 ülkenin taşkınlar konusunda aynı derecede olumsuz etkilendiği, işbirliği yapmaya hazır olduğu ve gelecekte de taşkınlar konusunda beraberce çalışarak olumsuz

etkilenmelerin ortadan kaldırılması konusunda teknik heyetlerin komisyon olarak çalışmasına karar verildi, mutabakata varıldı. Önümüzdeki günlerde devlet su işlerinden bizim teknik elemanlarımızla üç ülkenin teknik elemanları, çalışma yapacaklar" dedi.

Bu arada bölgeye gittiklerinde gördüklerinin arasında halen 1 metrenin üzerinde kar olduğunu belirten Vali Büyük, "Özellikle Arda ve Meriç nehirlerine kaynak teşkil eden Rodoplar'da ciddi bir iklim olarak gelecekteki su kaynaklarını besleyen yapıları var. 3 tane barajdan Arda nehri üzerindeki en son İvoylovgrad Barajı'ndan halen savaktan su bırakılıyordu. Cumartesi günü akşam üzeri bizzat gördüğüm durum oydu. Yani bu bölgede yağışların yanı sıra hava ısınmasının kar erimelerine neden olduğu izleniyor" diye konuştu.

Bulgaristan ekonomi, enerji ve turizm bakanı ile görüştüklerini aktaran Vali Büyük, "Daha önce o barajlarda çalışmış olan bir teknik eleman olarak sayın Bakanla da görüşme fırsatımız oldu. Konuyu kendilerine de aktardık. Bu konuda işbirliği yapılacağına çalışma yapılacağına taşkın konusunun bundan sonrası için önlenmesi konusunda gayretli olacaklarını belirttiler. Diğer bir tespitimiz Bulgaristan'ın da Yunanistan'ın da Türkiye'den daha fazla olumsuz etkilendiği yolundaki bilgilerdi" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2010 Salı 16:27:04
Güncelleme :26 Şubat 2010 Cuma 19:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?