3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Lozan Masası'na Edirne talip

Edirne İl Genel Meclisi, Lozan Masası'nın Edirne'ye kazandırılması yönünde hazırladığı talep dilekçesini, Cumhurbaşkanlığı'na ulaştırılmak üzere Valilik Özel Kalem Müdürlüğü'ne gönderdi. Meclis Başkanı Müjdat Kahve, meclis adına yaptığı açıklamada, "Tarihi masayı Edirne'nin hak ettiğini düşünüyoruz ve Lozan Müzesi'nde samimiyetle sergilenmesini istiyoruz" dedi. 

Edirne İl Genel Meclisi, Lozan Masası'nın Edirne Karaağaç Lozan Müzesi'ne verilmesi yönündeki girişimini tamamladı. Trakya Üniversitesi'nin girişimini destekleyerek katkı sağlayan meclis Cumhurbaşkanlığı'na ulaştırılmak üzere hazırladığı, 27 üyenin imzasının yer aldığı talep dilekçesini Valilik makamına gönderdi. Meclis Başkanı Müjdat Kahve yaptığı açıklamada, "Ortak karar haline getirdik. Meclisimizin 27 üyesi Cumhurbaşkanlığı makamına gönderilmek üzere imzaladı. Cumhurbaşkanlığımız özel bir makam olduğundan direk yazışma yapmamız mümkün değil, Edirne Valiliği aracılığı ile ulaştırılmak üzere Özel Kalemi'ne kaydını yaptırdık. Oradan Cumhurbaşkanlığı'na ulaştırılacak. Cevabı yine Valilik kanalı ile gelecektir. Cumhurbaşkanlığı makamı ile yazışmak kolay olmuyor. Biz direk yazma yönünde bir metin hazırlamıştık. Sonra yazışma usulleri adına uygun olmadığı için biraz gecikti. Metni hatasız hale getirmek için titizlikle üzerinde durduk, bir kaç defa da değiştirdik ve 27 imzanın tamamlanması için beklendi" dedi. 

Meclis üyesi Sami Aladağ'ın gündeme taşıdığı konuyla ilgili taslak hazırlama çalışmasına başlayan Üye Fikret Atılgan da bundan sonraki süreçte, "Ben ve tüm arkadaşlarım samimiyetle Lozan Masası'nın Edirne Karaağaç Lozan Müzesi'nde sergilenmesini istiyoruz. Laf olsun diye istemiyoruz, masayı Edirne'nin hak ettiğine inanıyoruz" diye konuştu. 

Lozan antlaşması gereği Yunanistan ile sınırımızı oluşturan Meriç nehrinin diğer yakasındaki tek Türk toprağı olan Karaağaç bölgesi Türkiye'ye verilmişti. Lozan antlaşması gereği Türk topraklarına katılan Karaağaçta Trakya Üniversitesi Rektörlük binası bahçesinde birde Lozan anıtı ve müzesi bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 14:58:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?