1
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Meriç yükselmeye devam ediyor

Bulgaristan'da yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle Meriç Nehri üzerinde bulunan baraj kapaklarının açılması, Edirne'de taşkın tehlikesini gündeme getirdi. Edirne Valiliği'nde kriz merkezi oluşturulurken, taşkın bölgesindeki yerleşim alanları, çay bahçeleri, lokantalar boşaltılıyor. Bu arada, Bosnaköy'de ahırlarda bulanan büyükbaş hayvanlar da traktörlere yüklenerek güvenli bölgelere götürülüyor.

Edirne Sivil Savunma Ekip Amiri Sezgin Kaplan, valiliğin kriz merkezi oluşturduğunu belirterek, "Bizde olabilecek taşkında kurtarma görevi yapmak üzere bekliyoruz. Bizim dışımızda, sivil toplum örgütü Edirne Arama Kurtarma (EDAK) ekipleri de hazır olarak bekliyor. Ne kadar su geleceği hakkında kesin bilgimiz yok" dedi.
Polis ekipleri megafonlarla vatandaşları bölgeden uzaklaşmaları için uyarırken, Bosnaköy'deki ahırlarda hayvanları bulunan vatandaşlar da büyükbaş hayvanlarını traktörlere yükleyerek bölgeden uzaklaştırıyor. Bölgede işyerleri bulunan vatandaşlar ve hayvan sahipleri, büyük maddi kayıplara uğrayacaklarını belirterek, yetkililerden bir an önce önlem alınmasını istiyor.

Bulgaristan'nın Sivilingrad kentinde yapılan ölçümlerde 1000 metreküp suyun Meriç Nehri'ne bırakıldığı, Meriç Nehri'nin ise 900 metreküp taşıma kapasitesi olduğu öğrenildi. Şu anda 350 metreküp/ saniye su geçişi olan nehirde, 1000 metreküp/saniye suyun gelmesinin kış ayında yaşanan taşkınlardan daha büyük bir felaket olabileceği belirtiliyor.
Bu arada polis, Sivil Savunma, EDAK, DSİ ve Köy Hizmetleri ekipleri de Meriç Nehri kenarında beklemeye devam ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2005 Pazartesi 23:30:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?