4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Meriç'te hummalı temizlik

TAŞKINLARA NEDEN OLAN MERİÇ NEHRİ TEMİZLENİYOR

Her yıl yağışlarla birlikte taşkınlara neden olan Meriç Nehri yatağındaki temizleme çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 7.5 kilometrelik bir alanda yapılan çalışmalar, nehrin tamamının temizlenmesi için örnek olacak. Temizlik çalışmalarının 30 Kasım'da sona ermesi beklenirken, belirlenen bölgedeki çalışmaların yüzde 85'i tamamlandı.

Meriç Nehri'nin yatağının temizlenmesinden sorumlu firmanın yetkilileri verdikleri bilgide, Türk-Yunan sınırından başlayıp Meriç Köprüsü'nün 500 metre üstüne kadar devam eden 7,5 kilometrelik mesafenin temizlenmesi amaçlanan proje kapsamında yaptıkları işin yüzde 85'ini bitirdiklerini bildirdi. Meriç Nehri içerisinde irili ufaklı birçok ada ve adacık bulunduğunu ifade eden yetkililer, bu adacıkların nehre aşırı su geldiği zamanlarda taşkına neden olduğunu söyledi. Avrupa Birliği'nin de desteklediği proje kapsamında temizlenen bölgedeki adacıkların tamamını temizlediklerini dile getiren yetkililer, "Türkiye-Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Taşkın Tahmini için Kapasite Geliştirme ve Taşkın Kontrolü Projesi'ne 4 milyon 510 bin euro ödenek ayrıldı. Bunun yüzde 75'i AB fonlarından kalan yüzde 25'i ise DSİ tarafından karşılanıyor" dedi.

Yetkililer yaptıkları temizlik çalışmaları sayesinde nehir yatağının 1200 metreküp/saniye suyu taşıyacak şekle getirdiklerini belirtti. Yapılan çalışmada yataktaki tonlarca kum alınarak nehir yatağı kenarlarına alındığı da kaydeden yetkililer önceleri nehirde yatağın kalmadığını şu anda da temizlenen bölgelerde nehrin yatağına döndüğünü bildirdiler. Yapılan temizlik çalışmasında taşkının yaşanmaması gibi bir olasılığın olmadığına da dikkat çeken yetkililer, "Nehir yatığının kapasitesinin üzerinde gelebilecek su yine taşkınlara neden olacaktır. Ama nehir yatağı açıldığı için buradaki suyun akışı da hızlandı. Böylece bölgedeki su hızlı bir şekilde akarak bölgeyi terk edecektir" şeklinde konuştu.

Nehir kenarındaki eğimli kısımlara çıkarılan kumun tekrar nehir yatağına karışmaması için özel çalışma yaptıklarını ifade eden yetkililer, Nehir kenarının erezyon örtüsü denilen özel bir malzeme ile kaplandığını da sözlerine eklediler. Yapılan kaplamanın ardından bölgede ağaçlandırma çalışması da yapılacağına değinen yetkililer, böylece nehir yatağından alınan kumun doğal bir şekilde korunarak tekrar nehre dönmesinin önüne geçileceğini de bildirdiler.

Proje kapsamında Meriç Nehri ile Tunca nehri arasında bin 275 metrelik bağlantı kanalı açıldığını ifade eden yetkililer, kanalın nehirlerdeki taşkınları da önleyeceğini belirtti. Bu arada yapılan projenin Yunanistan ile Türkiye arasında yapılacak bir protokolle nehrin tamamı için de örnek olacağı bildirildi. Projenin tamamlanmasının ardından Meriç Nehri'nin tamamının da temizlenmesinin gündeme gelebileceğini kaydeden şirket yetkilileri, "Nehrin temizlenmesi gerekli. Nehir bugüne kadar ihmal edilmiş.

Nehirdeki adacıklar nehrin akışını engelliyor. Az bir su bile gelse önünde engel olduğu için rahat akmıyor. Bu da taşkınlara neden olurken, taşkın sularının bir an önce bölgeyi boşaltmasına engel oluyor" dedi.

TAŞKINLARA NEDEN OLAN MERİÇ NEHRİ TEMİZLENİYOR
TAŞKINLARA NEDEN OLAN MERİÇ NEHRİ TEMİZLENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2010 Salı 12:58:02
Güncelleme :11 Kasım 2010 Perşembe 01:46:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?