1
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Meriç'te tarihi gün

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye - Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı'nın, iki ülke arasındaki barışın daha farklı bir ivme kazanmasını sağlayacağını belirterek, "Doğal gazın sıcaklığı hiçbir zaman gönüllerimizin sıcaklığını aşamayacaktır" dedi.

Türkiye ile Yunanistan'ı birbirine bağlayan Meriç Nehri üzerindeki Meriç Köprüsü'ndeki törenin ardından ikinci tören İpsala Gümrük Sahası'nda yapıldı. Törene, Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Yunanistan Kalkınma Bakanı Dımıtrıs Sıufas ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, dünyadaki enerji tüketiminin hızla arttığını belirterek, Türkiye - Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı'nın iki ülke arasında barışın daha farklı bir ivme kazanmasının yolunu açacağını kaydetti. Enerji hattıyla ilgili kaynağın, gelecek nesillere bırakacakları en önemli kaynak olacağını vurgulayan Erdoğan, "Şu anda atmakta olduğumuz adım da bu dayanışmanın, bu geleceğe bakışın önemli adımlarından biridir. Gerek Hazar bölgesi, Kafkaslar ve Ortadoğu'daki komşularımıza ait büyük doğal gaz kaynakları, Türkiye ve Yunanistan'dan başlayacak boru hattı projesiyle batıya ulaştırılacaktır" dedi.

Türkiye ile Yunanistan'ın ciddi bir enerji koridoru oluşturacağını ifade eden Erdoğan, "Bugün burada gerek stratejik ve ekonomik, gerek ikili ilişkilerimiz açısından önem arz eden Türkiye - Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı inşa çalışmalarının başlatılmasına tanıklık etmek amacıyla biraraya geldik. Projede masa başı çalışmalarının tamamlanarak, inşaat çalışmalarına geçilmesinden memnuniyet duyuyorum. Ülkelerimiz açısından bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Tarihe bir kayıt düşüyoruz. Bu kuru bir doğalgaz enerji boru hattının inşaatının başlatılması değildir. Ben Türkiye üzerinden Yunanistan'a ilk doğalgaz teslimatının başlatılacağı o tarihi anı sabırsızlıkla bekliyorum. Şuandaki tespitimiz inşallah bir yıl sonra 200 kilometrelik hattımızı tamamlamış olacağız. Bu hattın tamamlanmasından sonra burada doğalgazın verilişinin merasimini yapacağız" diye konuştu.

"İnanıyorum ki barış, dostluk ve sevgi; bunlar geleceğe bırakabileceğimiz ölümsüz miraslar olacaktır. Doğal gazın sıcaklığı hiçbir zaman gönüllerimizin sıcaklığını aşamayacaktır" diyerek, konuşmasını tamamladı.

Daha sonra platforma gelen Yunanistan Başbakanı Karamanlis, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Yunanistan Kalkınma Bakanı Sıufas, basın mensuplarına poz verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2005 Pazar 16:24:35
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 13:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ercan IP: 81.215.209.xxx Tarih : 6.07.2005 22:52:55
bildiğim kadarıyla boru hattı ipsala üzerinden yunanistan a ulaşacakmış.peki edirneye doğalgaz gelecek mi? sayın sedefçi belediye başkanı olurken buna söz vermişti.