8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Nehir suları yükselmeye devam ediyor

Edirne'deki son yağışların ardından, Bulgaristan'ın Meriç Nehri üzerinde bulunan baraj kapaklarını açmasıyla, nehirlerdeki su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Meriç Nehri'nin debisi 935 metreküp/saniyeye ulaştı. Nehir kenarındaki tüm işyerleri ile Bosnaköy civarında bulunan çiftlik evlerindeki vatandaşlar ve büyükbaş hayvanlar tahliye edildi. Edirne-Karaağaç arasındaki kara bağlantısı tamamen kesildi. 

Bulgaristan'da yaşanan taşkınlar nedeniyle Kapıkule sınır kapısından büyük ve küçük araçların geçişine izin verilmiyor. Yurtdışına çıkış yapacak araçlar Hamzabeyli sınır kapısına yönlendiriliyor. Gece çalışmalarına devam eden Sivil Savunma ekibine ait arazi aracı Bosnaköy'e giden Sücari Köprüsü civarında sulara gömüldü. Araç, iş makineleri tarafından kurtarılırken, kullanılamaz hale geldi. 

Gece geç saatlerde Karaağaç semtinden özel aracı ile şehir merkezine gelmeye çalışan İsmail Pakarda isimli vatandaş iki köprü arası mevkiinde azgın sularda mahsur kaldı. 155 Polis imdat telefonunu arayan vatandaşın yardımına Sivil Savunma ekipleri ile Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) koştu. İş makineleri ile kurtarılmaya çalışılan vatandaşın bulunduğu yere iş makineleri gedemeyince, ekipler zodiac botla vatandaşı mahsur kaldığı yerden kurtardı. 1 saatlik çalışmanın ardından kurtarılan İsmail Pakarda, aracı ile suyu geçmeye çalıştığını ancak aracın su alması ile mahsur kaldığını ve aracının üzerine çıkarak yardım beklediğini söyledi. Azgın sulardan kurtarılan vatandaş, polis ekipleri tarafından evine bırakıldı. 

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, "Maalesef su yükselmeye devam ediyor. Son yapılan ölçümlerde Meriç Nehri'nde Kirişhane ölçüm istasyonunda 935 metreküp/saniye ulaştı. Sivilingrad'da 900 metreküp/saniye. Arda nehri ise geçen yıl yaşanan taşkın seviyesine ulaşmış. bu sular bize ulaştığı zaman benim korkum bin 500 metreküp/saniyeye ulaşacak. O zamanda daha önceki taşkınlara yaklaşmış olacağız. Biz bunları dün geceden fark ettik, kriz merkezimiz çalışmalara başladı ve gerekli uyarıları yaptı. Karaağaç semti ile kara ulaşımımız tamamen kesilmiş durumdadır. Acil durumlar için botlarımızı hazır tutuyoruz, diğer tarafta ise askerlerimiz hazır halde bekliyor. Tunca Nehri taşmaya başladı, gittim gördüm" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 09:36:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?