4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

O avcılara soruşturma

EDİRNE'NİN KURTULUŞ TÖRENLERİNDE YAŞANAN VAHŞETLE İLGİLİ  TEPKİLER SÜRÜYOR

Edirne'nin kurtuluş törenlerinde avcıların vurdukları yaban hayvanları ile resmi geçit törenine katılan avcılara soruşturma başlatıldı.

Edirne'nin kurtuluş törenlerinde avcıların vurdukları yaban hayvanları ile resmi geçit törenine katılmasına tepkiler sürüyor. Edirne Valisi Gökhan Sözer, törende avcıların hayvanlarla geçiş yapacağından haberleri olmadığını söylerken, Edirne Avcılık-Atıcılık ve İhtisas Derneği Başkanı Murat Şirmen, av hayvanları ile geçiş yapmalarının vahşet olarak nitelendirilmesinin kendilerini şaşkına çevirdiğini ve bunun geleneksel bir olay olduğunu savundu. Edirne Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Nurhan Kalender ise olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Kurtuluş törenlerinde yaşanan olaylarla ilgili olarak bir açıklama yapan Edirne Valisi Gökhan Sözer, " 25 Kasım Edirne'nin kurtuluş törenlerine çeşitli kurum ve kuruluşlar katılır. Dünkü törenlere avcılar da katılmıştır. Daha önce ki yıllarda vurdukları av hayvanları ile katılırlarken, daha sonra buna izin verilmemiş, sadece kendilerinin katılmalarına izin verilmiştir. Dünkü törenlere bilgimiz haricinde, kendilerinin geçeceğini zannederken vurdukları av hayvanlarını da teşhir etmişlerdir. Bir geçiş töreninde avcıların av hayvanlarını teşhir etmeleri kabul edilebilir değildir" dedi.

Yaban hayatını korumanın herkesin asli görevi olduğunu belirten Sözer, "Hal böyle iken bu hayvanların teşhir edilmesi elbette ki doğru değildir. Törende av hayvanları teşhir edilmiş ve bu bizi rahatsız etmiştir. Bundan sonra olmaması konusunda da her türlü tedbiri aldık ve almaya devam edeceğiz. Avcılar ateş ederek geçmeyi de talep ettiler ancak müsaade etmedik" diye konuştu.

Törende av hayvanları ile geçişlerinin vahşet olarak nitelendirilmesinin kendilerini şaşkına çevirdiğini ifade eden Edirne Avcılık- Atıcılık ve İhtisas Derneği Başkanı Murat Şirmen de, "Bu, yıllardır kurtuluş törenlerinde yapılan geleneksel bir şeydir. Avcılarımız daha önce de avları ile törene katılmış ve dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e av hayvanları hediye edilmiştir. Av hayvanlarıyla geçmek Edirne'ye mahsus bir şey değildir. Türkiye'nin bir çok bölgesinde avcılar av hayvanlarıyla geçmektedir ve hatta ateş etmektedirler. İyi niyetle yapılmış bir harekettir. Sadece Vali, Belediye Başkanımıza ve komutanımıza av hediye etmek istedik, kendileri kabul etmedi, saygı duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Edirne Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Nurhan Kalender de, pazartesi günü olayla ilgili olarak savcılığa suç duyusunda bulunacaklarını söyledi. Kalender, "Dernek olarak olaydan çok üzüntü duyduk. Bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Hayvanı öldürüp de zevk almak, bunu teşhir etmek insanlığa sığmaz. Hayvanları sevmiyorsak ta onlara zarar verme hakkına sahip değiliz. Dünkü olay için yasal işlem yapacağız. Pazartesi günü savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

EDİRNE'NİN KURTULUŞ TÖRENLERİNDE YAŞANAN VAHŞETLE İLGİLİ  TEPKİLER SÜRÜYOR
EDİRNE'NİN KURTULUŞ TÖRENLERİNDE YAŞANAN VAHŞETLE İLGİLİ  TEPKİLER SÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2010 Cuma 15:02:05
Güncelleme :26 Kasım 2010 Cuma 17:36:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bülent çalışkan IP: 88.226.181.xxx Tarih : 29.11.2010 21:41:59

yıllardan bu yana devam eden bir gelenek böylece yok oldu, bunda garipsenecek ne var, birçok insan o avcıların yaptığı geçit törenini izlemeye geliyor, bu soruşturma açan çevre müdürlüğüne de yorum yapayım, önce bu trakyanın can damarı ergene nehrini bu hale getirenlere bi soruşturma açsınlar da bakalımgörelim nasıl, birçok ilçede kömür ocakları insanların tarlalarını taşınmaz mallarını talan etti onlara herhangi bir işlem yapmışlarmı ki burda soruşturma açıyorlar, sadece edirne değil birçok ilde trakyada balıkesir dolaylarında gördüğüm gelenekler demekki artık böyle ortadan kaldırılıyor , yazıklar olsun....