3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Öğrencilerden harç protestosu

Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda okuyan öğrenciler, yüksek harç istendiği gerekçesiyle eylem yaptı.

Öğrencilerin eylemine aynı okulda görev yapan ABD'li bayan okutman da destek verdi.


Okula bu eğitim-öğretim yılında kayıt yaptıran 31 öğrenci, Trakya Üniversitesi Ayşekadın Kampusu'nda toplanarak, ilk dönem için 708 YTL harç ödediklerini, ikinci dönem için ise 4 bin 790 YTL harç istendiğini belirterek, kararı protesto etti. Öğrencilerin pankart açtığını gördükten sonra bölgeye geldiğini söyleyen T.Ü. Yabancı Diller Meslek Yüksek Okulu'nda okutmanlık yapan ABD'li Nensi Hepperson, "Öğrencilerin pankart açtığını görünce konuyu anlamak için geldim. Alınan harçların yüksek olduğu için öğrenciler eylem yapıyormuş. Ben de onlara destek oldum" dedi.


Öğrenciler adına bir açıklama yapan Gökhan Fırat, "2007 yılı başında açılan Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde açılan bölümümüze bu yıl 31 öğrenci yerleştirildi. ÖSYM tarafından 2007 yılı sınav tercihleri için basılan kılavuzda harç ücretleriyle ilgili bölümde yeni açılacak olması nedeniyle Yabancı Diller Yüksekokulu'nun ücreti belirtilmemişti. Bu itibarla dönem başında 1. dönem için 708 YTL harç ücreti ödeyerek, ikinci dönem de aynı harç ücretini ödeyeceğimiz zannıyla kaydımızı yaptırdık ve eğitimimize başladık. 21 Kasım 2007 tarihinde okulumuzda ilan edilen 2. döneme ait harç ücreti 4 bin 790 YTL idi. Bu itibarla birinci yılımız için toplam harç ücretimiz 5 bin 499 YTL'ye tekabül etmekteydi" dedi.


Söz konusu kararın üniversite yönetimince yaklaşık 60 gün sonra tebliğ edildiğini belirten Fırat, "Tebliğ edildikten sonra kalan kısıtlı sürede hem kararı değerlendirmek, hem ailelerimize bildirmek, hem de karara karşı yasal yollara başvurmak için süreci başlattık. Ancak özellikle Bakanlar Kurulu kararının ve ilgili meblağın tarafımıza geç tebliğinden dolayı yasal süreç aksaklığa uğradı" diye konuştu.


Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, "Öğrencilerin harçlarla ilgili bir sıkıntısı olduğu doğrudur. Öğrenci harçları TBMM'den çıkarılan bir kanunla 5 bin YTL olarak belirlendi. Bu kanuna göre öğrencilerin bu harcı iki taksitte yatırması gerekiyor. Buraya gelen öğrenciler biraz farklı. Biz bu konuyu önce YÖK'e taşıdık, YÖK sıcak baktı ve elindeki inisiyatife göre yüzde 50'si kaldırıldı. Biz uygulamada eldeki kanunlara göre bunun yarısını yatırmaları istedik. Ancak bu da öğrenciler için yüksek. Öğrenciler ve aileleri devreye girdi, bu konuyu çözebilmek için çalışıyoruz" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 03:33:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?