1
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Patrik camide

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ortodoks mezhebine mensup 100 kişiden oluşan bir grupla Edirne’ye gelerek Kıyık semtindeki kilise ve camileri ziyaret etti. Bartholomeos daha sonra Sveti Georgi Kilisesi’nde düzenlenen ayin törenine katıldı.

Bartholomeos Sveti Georgi Kilisesi’nde düzenlenen ayin törenine katıldı. Daha sonra Vali Nusret Miroğlu’nu makamında ziyaret eden Bartholomeos, Selimiye Camii başta olmak üzere kentin birçok tarihi mekanını da gezdi. Patriğin Vali Miroğlu ile temasları basına kapalı olarak gerçekleşti. Valilik çıkışında bir açıklama yapan Bartholomeos, İstanbul’dan Edirne’ye tarihi yerleri ziyaret etmek için gençlerle birlikte geldiklerini belirterek, "Edirne’ye olan ziyaretimizde Edirne Valisi Nusret Miroğlu’na makamında nezaket ziyaretinde bulundum. Bizi çok sıcak karşıladı, makamında kabul etti. Kendisine müteşekkirim. Edirne’de gençlerle buluşup tarihi yerleri gezip akşam da İstanbul’a döneceğiz" dedi.

Sveti Georgi Kilisesi’nde, Bulgaristan Yambol Valisi Nadya Dankinova, Edirne Bulgaristan Başkonsolosu Georgi Dimov, Yunanistan Edirne Konsolosu Alexandra Mantzila ve kalabalık grup tarafından karşılanan Fener Rum patriğinin, kilisede toplanan cemaata Rumca yaptığı sesleniş Bulgarca olarak tercüme edildi. Türkçe olarak ziyaretleri görüntülemek üzere görev alan Türk basınına teşekkür eden Bartholomeos, "Ziyaretlerde hazır bulunan medya mensuplarına iyi seneler. Ziyaret için gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyorum. Sıhhat, afiyet ve başarılar diliyorum" diye konuştu.

Daha sonra basın mensuplarına bir açıklama yapan Bartholomeos, "Konuşmamda Edirne’ye yaptığımız ziyaretin amacını açıkladım. Edirne Valisi’ni ziyaret ettiğimi ve ziyaret sırasında komşu valiliklerin işbirliğinden duyduğum memnuniyeti dile getirdim. Komşu halkların böyle dostluk, kardeşlik dayanışma içinde olması beni sevindirdi" ifadelerini kullandı.

Patrik daha sonra elini öpmek için sıraya giren cemaate, mini ikonaları armağan etti. Kilise Rahibi Alexandır Çikirik’in evini dolaşıp sağlık için kutsayan Bartholomeos, Kirişhane semtinde onarımı devam eden kiliseyi ziyaret edip dua etti. Selimiye Camii, II. Bayezıd Külliyesi ve kentin diğer tarihi mekanlarını ziyaret eden Bartholomeos ve beraberindekiler akşam saatlerinde İstanbul’a geri döndü.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2005 Cumartesi 19:45:55
Güncelleme :19 Ocak 2005 Çarşamba 14:19:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?