3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Pehlivanlar çayıra çıktı

647. Kırkpınar Yağlı Güreşleri bugün başladı. Sarayiçi Er Maydanı'nda çeşitli dallarda bin 822 pehlivan çayırla buluştu. 

Bu yıl 647 cisi yapılan tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerine Bap pehlivanlıkta 40, Minik 1-2-3, Teşvik, Tozkoporan, Deste küçük, Deste Orta, Deste Büyük, Küçük orta küçük, Küçük orta büyük, Büyük Orta, ve Başaltı olmak üzere toplam bin 822 pehlivan katıldı. 

Edirne Belediyesi ise güreşlerde pehlivanların yağlanması için 2 ton zeytin yağı ve güreşçilerin el ve yüzlerini silmeleri için bin 500 metre salaşpur bezi satın aldı.
Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılan törenler saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla birlikte geçen yılın başpehlivanı Recep Kara'nın göndere bayrak çekmesiyle başladı.
Açılışta bir konuşma yapan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Osman Bak, "Kırpınarı uluslarası platforma taşımak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Gelecek yıl Kırkpınarı Eurosport ta yayınlatacağız. Geçen yıl bin 500 olan katılım sayısı bu yıl bin 822 çıktı. Kırkpınar, olimpiyatlardan sonra en eski spor dalıdır. Sadace Kırkpınarda değil, Pekin Olimpiyatları'nda sporcularım ülkemizi temsil edecekler. Bu organizasyonun her yıl daha iyi olduğunu görüyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Kırkpınar Ağası Mehmet Cadıl, "647. Kırkpınar hepimiz için hayırlı uğurlu olsun. Kazasız belasız bir Kırkpınar geçirmeyi diliyorum. Burada seyircisinden, pehlivanına, hakemlere, basın mensuplarına kadar büyük iş düşüyor. Biz de üzerimize düşen görevleri gereğince yaparak Kırkpınarı daha ileriye taşımalıyız" diye konuştu. 

Belediye Başkanvekili Namık Kemal Döleneken de yaptığı konuşmada, "Fazla söze gerek yok, Kırkpınar demek tarih demek, Edirne demek tarih demek, Edirne nasıl Osmanlıya başkentlik yapmışsa, Kırkpınar da yağlı güreşin başpehlivanının çıktığı alandır. Kırkpınar bizim tarihimiz, bizim grurumuzdur. Kırkpınarın önemi sadece Türkiye sınırlarına hapsedilemez. Dünyanın hiçbir organizasyonunda 2 bine yakın sporcu bir araya gelmez. Bu yıl AB yaşayan gelenekler yarışmasında Türkiye adına Kırkpınar yarışacak. Bu da Türkiyenin tanıtımı için çok önemlidir" dedi. 

Edirne Valisi Mustafa Büyük ise, kültür ve medeniyetimizin başkentliğini yapan Edirne'nin yine bir Kırkpınar'a ev sahipliğini yaptığını belirterek, "Türkiyenin dört bir yanından güreşçilerimizi Edirneliler bağrına basacak. Edirne 647 yıllık yağlı güreşlerin kültürel etkinlikleriyle yaşamıştır. Er meydanına gelerek ter akıtan yiğitlerimizi yürekten kutluyorum" açıklamasında bulundu. 

Öte yandan, etkili olan sıcaklar nedeniyle protokolün oturduğu bölüme soğuk buhar üfleyen serinletme sistemi kuruldu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 17:56:00
Güncelleme :4 Temmuz 2008 Cuma 17:58:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?