3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Protokolün kurbağa yarışı!

Edirne’nin İpsala İlçesinde bu yıl 9’ncusu düzenlenen Çeltik, Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülerle başladı.

15-17 Ağustos tarihleri arasında sürecek olan festivalde en büyük ilgiyi ise ‘Kurbağa yarışları’ çekti. Edirne Valisi Mustafa Büyük, İpsala Kaymakamı Aylin Kırcı Duman ve MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu’nun da katıldığı kurbağa yarışlarında ilginç görüntüler ortaya çıktı. 

9'uncu Çeltik Kültür ve Sanat Festivali Hükümet meydanında yapılan kortej yürüyüşü ile başladı. Buradaki yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı önünde toplanıldı ve Kaymakam Aylin Kırcı Duman, anıta çelenk sundu. Törenin ardından Türkiye’nin çeltik üretiminin yüzde 40’ını sağlayan İpsala’da geleneksel hale getirilen ve ilçede kurbağa ihracatı yapıldığı için düzenlenen ‘Kurbağa yarışı’ büyük ilgi gördü. İlk olarak protokol üyeleri kurbağalarını yarıştırdı. Edirne Valisi Mustafa Büyük, İpsala Kaymakamı Aylin Kırcı Duman ve Edirne MHP Milletvekili Cemalettin Uslu kendileri için yarışacak olan çocukları belirledikten sonra yarış başladı.

Ellerinde tuttukları kurbağaları 5 ayrı parkura bırakan yarışmacılar yere ve parkura vurarak kurbağaların ilerlemesini sağlarken, protokol üyeleri ise kendilerini temsil eden çocuklara bağırarak destek vermeye çalıştı. Yarış sırasında ise protokol üyeleri ile kendilerini temsil eden çocuklar arasında geçen diyaloglar ise komik görüntüler ortaya çıkarttı. Yarışın sonunda ise Kaymakam Aylin Kırcı Duman’ın yarıştırdığı kurbağa birinci seçildi. Daha sonra da çocuklar kendi aralarında yarışları sürdürdü.

Festivalin büyük ilgi gördüğünü belirten Edirne Valisi Mustafa Büyük, daha önce hiç kurbağa yarıştırmadığını söyledi. Vali Büyük, “Kurbağa yarışı hiç denemediğimiz birşey. Bu bölge kurbağalar için çok önemli. Ciddi bir ihracar var. Neşeli bir hale getirmek için bu yarış düzenlendi. Benim yarışmacım ise ikinci oldu. Centilmence bir yarış geçti. Artık seneye birinci olmaya çalışacağım” dedi. MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu ise, “Zevkli bir festival. Çocuklar bizim adımıza yarıştı. Güzel ve eğlenceli bir yarış oldu. Ancak benim kurbağam üçüncü oldu” dedi. 

Kendisinin tuttuğu kurbağanın birinci gelişini yüksek sesle bağırarak kutlayan İpsala Kaymakamı Aylin Kırcı Duman ise, “Çocuklarımız bizim adımıza yarıştılar ve benim tuttuğum kurbağa birinci geldi. Kurbağa toplama ve ihracatı ile ilgili İpsala’da bir tesisimiz var. Bu tesis Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihracat yapıyor. Bizde bu tesisin tanıtımı için çeltik festivalimizde kurbağa yarışı düzenledik” dedi.

KURBAĞALAR FRANSIZ VE İSVİÇRE SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ

Edirne’nin İpsala ilçesindeki çeltik tarlalarında ve sulama kanallarından toplanan Rana türü kurbağa Fransız ve İsviçrelilerin sofralarında vazgeçilmek damad tadı oldu. Toplanan kurbağaları canlı olarak ihraç eden Sagun Kemal Balıkçılık İhracat Limitet Şirketi yılda 25 milyon dolarlık döviz girdisi sağlıyor. Bölgedeki belgeli avcılar kilosunu 3 YTL’ye ihracatçı şirkete satıyor.

KURBAĞA ÇORBASI

Kurbağa çorbasının pek çok hastalığa iyi geldiği iddiası günümüz sağlık dünyasının en çok tartıştığı konular arasında yer alıyor. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelen kurbağa çorbasının, cinsel gücü artırıcı etki yaptığı öne sürülüyor. Kurbağaları çorbalara çeşni olarak kullanan aşçılar, mucizevi karışımı elde etmek için kurbağa etlerini, şifalı bitki ve baharatla blenderdan geçiriyor. Bu karışımı sulandırarak elde ettikleri çorbayı ve ‘kurbağa suyunu’ şişelere doldurarak müşterilerine satıyorlar.


ARA SICAK

Fransız mutfağının da vazgeçilmez ara sıcaklarından biri olan yemek çeşidi olarak biliniyor. İyice temizlenip kızartıldıktan sonra, üzerine tereyağı, sarımsak ve kekikten yapılan bir sos gezdirilir. Kızartılmış sütlü ekmek ile tüketilir.

KIRMIZI ŞARAPLA YENİR

Kuş etine benzer bir tadı olan alternatif besin kurbağayı Bulgarlar da çok sever. Her kurbağa bacağı da yenmez. Bu nedenle, kurbağa seçiminde dikkatli olunması gerekir. Yıkanıp ayıklandıktan sonra, şarap ya da sirke içinde bir kaç gün bekletmek sureti ile terbiyelenen bacak, bir tavada az bir sıvı yağ eşliğinde kızartılır. İsteğe göre, katılacak ince doğranmış biber, domates ve soğan da sosu yerine geçer. Tercihen kırmızı sarapla iyi gider.

KİLOSU 3 YTL, SOFRADA 20 EURO

10 adet kurbağa yaklaşık 1 kilogram ediyor. Avcı yakaladığı kurbağanın kilosunu 3 YTL’ye satıyor aracıya. Aracı üzerine 1 YTL koyup 4 YTL’ye firmaya satıyor. Temizlenmiş taze kurbağa kilosu 12 Euro’ya ihraç ediliyor. Donmuş olarak gönderilen kurbağanın kilosu ise 5 Euro’ya alıcı buluyor Avrupa’da. Aşçısının ellerinde yemeğe dönüşen iki kurbağa bacağı, 5-20 Euro arasında servis ediliyor. Kurbağa bacağı, yendiği her ülke için ciddi bir gurme yemeği olarak tanımlanıyor. En çok tüketilen yer, Fransa’nın Lyon Bölgesi ve İtalya’nın kuzeyi. Damak tadı olan yaşlı Avrupalılarca sofradaki önemli yerini koruyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 14:01:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?