3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Ressamlar Edirne'de buluştu

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) tarafından 11.'si Edirne`de düzenlenen Uluslararası Ressamlar Buluşması`na katılan ressamlar çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Edirne`nin tarihi dokusundan aldıkları ilhamı tuvale yansıtan ressamlar, akraba ülkelerden gelen meslektaşlarıyla da sıcak ilişkiler kuruyor. 

19 farklı ülkeden ünlü ressamların katılımıyla 8 Ağustos`ta başlayan TÜRKSOY 11`nci Uluslararası Ressamlar Buluşması, Devecihan Kültür Merkezi`nde devam ediyor. Buluşma kapsamında 4`er resim yapacak olan ressamlar, çalışmalardan arta kalan zamanı Edirne'yi gezerek değerlendiriyor. Ünlü Türk Ressam Bünyamin Kara da, buluşma da yer alıyor. Edirne'nin tarihi havasından çok etkilendiğini ifade eden Kara, resimlerinden üçünde Edirne'ye yer verdi. 

Sanatın yavaş, fakat olağanüstü bir değiştirme gücü olduğunu belirten, Kara, Türksoy Ressamlar Buluşması ile Türkçe konuşan ülkelerin ressamlarının bir araya gelip, yeni bir görsel düşünme biçimi ortaya koyduklarını belirtti. Kara, "Medeniyet projemiz varsa, gelecek tasavvurumuz varsa, bunu mutlaka ve öncelikle sanatla ortaya koyabiliriz. Sanat hem günümüz hem gelecek için ortak bir düşünme dili geliştirebilir" dedi. 

Üç resminde Edirne`ye yer veren Kara, Edirne'nin tarihi havasından çok etkilendiğini belirtti. Kara, "Bir resmimde, restorasyonu mümkün olmayan bir hamamı, Sokullu Hamamı`nı anlattım. Bir başka resimde Selimiye Cami'nin şadırvanı yer alıyor. Edirne`yi anlatan son resmin çalışmaları yeni başladı. Bunda da sanat ve endüstri arasındaki ilişkiyi anlatıyorum. Edirne'nin bana ve sanatıma olan katkısı büyük. Tarihi açıdan zengin bir şehir" diye konuştu. 

Ressamlar Buluşması'na Karadağ`ı temsilen katılan Abaz Dizdareviç, Bijelo Polje şehrinde Kültür Bakanı olarak görev yapıyor. Dizdareviç, "Edirne`de olmaktan mutluyum. Özellikle şu ana kadar katılmış olduğum organizasyonlar içinde en kapsamlısı ve görkemlisi. Sağlanan imkanlar ve gösterilen ev sahipliğinden çok memnunun. Umarım bu kültürel etkinlik, Edirne kültür hayatına ayrı bir renk katmıştır" diye konuştu. 

Edirne Anadolu Öğretmen Lisesi`nde Resim Öğretmeni olan Fatih Çapkan da, buluşmada yer alan bir diğer Türk Ressam. TÜRKSOY projesinde yer almaktan dolayı heyecan duyduğunu kaydetti. Türk`ün, gücünü kültüründen aldığını belirten Çapkan, "Bu gücü tuvale yansıttığımız için de büyük heyecan duyuyorum. Buluşmaya Edirne`den katıldığım için Edirne`nin güzelliklerini daha güzel anlattığımı düşünüyorum "dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 17:16:18
Güncelleme :15 Ağustos 2008 Cuma 15:07:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?