4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Romanlardan eğitim eylemi

Edirne'de "Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği" adı altında toplanan bir grup, yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde eğitim sisteminde ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle davullu zurnalı eylem yaptı.

Davul zurna eşliğinde Saraçlar Caddesi PTT önüne gelen Roman vatandaşlar, eğitim alanında gördükleri eksiklikleri dile getirdi. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turhan Şanlı, yaptığı açıklamada, "Dezavantajlı grupların çocuklarının okuduğu okullarda eksikler bulunuyor. Milli Eğitim Müdürlüğü yeterli desteği vermiyor. Roman çocuklar oturduğu mahallelere yakın okullar yerine başka okullara yönlendiriliyor. Örneğin Gazipaşa İlköğretim Okulu'na kaydolması gereken öğrenciler, Mimar Sinan İlköğretim Okulu'na yönlendiriliyor. Çocuklarımızın okuduğu okulların "Çingene Okulu" olarak anılmasından rahatsızlık duyuyoruz. Roman çocukların diğer çocuklarla bir arada okuyarak kaynaşması gerekiyor" dedi.

Fevzipaşa İlköğretim Okulu'nda okuyan Özlem Ustayeğen, şehirdeki diğer okullarda okuyan çocuklarla birlikte eğitim görmek istediğini belirterek, "Biz de doktor, mühendis ve diğer meslekleri edinmek istiyoruz. Güzel okullara gitmek istiyorum" diye konuştu.

Eyleme katılan öğrenci velisi Nazlı Ustayeğen ise, "Çocuklar aşağılanıyor, Çingene ve Roman çocuğu deniliyor. Hepimiz Türk'üz ve aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Bu aşağılanmayı kaldırsalar çok memnun oluruz" ifadelerini kullandı.
Roman çocuklar, basın açıklamasının ardından yanlarında getirdikleri davul zurna eşliğinde göbek attı.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2011 Cumartesi 17:59:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?