3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Romanların hamam geleneği sürüyor

Edirne'de yaşayan roman vatandaşların hamamda gelin yıkama geleneği yüzyıllardır sürüyor. Gazimihal Mahallesi'ndeki evinden faytonla çıkan gelin hamama gidene kadar yol boyunca davul zurna eşliğinde göbek atıyor. Romanların bu geleneği kentte adeta festival havası estiriyor. 

Günlük hayatta neşeli olan ve kapı gıcırtısında bile göbek atan romanların düğünleri bir başka oluyor. Yeni evlenen Bahar Kapuska isimli gelinin düğününde bir araya gelen romanlar düğün öncesi gelini evinden faytonla alarak davul zurna eşliğinde göbek atarak hamama kadar götürdü. Romanlar yanlarında getirdikleri meyve sepetindeki meyveleride hamamda geline ikram ediyor. Gelin, göbek atarak meyvelerin bir kısmını yerken bir kısmınıda hamama gelen arkadaşlarına dağıtıyor. Şehir merkezinde gelini ortaya alarak göbek atan romanlar vatandaşlarında büyük ilgisini çekiyor. 

Yol boyunca göbek atarak gelinin hamama kadar getiren romanlar, "Bizin geleneklerimiz böyle, kızlarımız gençlerimiz giyinir. Hamama kadar oynayarak geliriz. Önce hamama ardından kuaföre götürürüz gelinlerimizi, ardındanda düğüne gidilir. Sepette getirdiğimiz meyvelerinde gelinimiz hamamda göbek atarak yer ve arkadaşlarına ikram eder. Bizim törelerimiz böyledir" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 18:30:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?