6
Mayıs
2024
Pazertesi
EDİRNE

Saraclar caddesi artık pislik, kötü görünüm ve bozuk kaldırımlardan kurtulmalıdır

Saraçlar caddesi artık pislik, kötü görünüm ve bozuk kaldırımlardan kurtulmalıdır.
Saraçlar caddesi artık sanat caddesi olmalıdır. Hiç bir özelliği kalmamış yeşillendirme alanları, hiç bir özelliği kalmamış anıt tarzı dilikmiş tabelalar, boyaları dökülmüş çöp kovaları, ve estetikten uzak duran elektrik direkleri ile terk edilmiş ya da savaştan yeni çıkmış bir şehri andırıyor burası! Yazılarımdan bir taneinde de şunu belirtmiştim, Edirne’ye gelen yabancı arkadaşlarıma neden saraçlar caddesinde resim çekmiyrosunuz diye sorduğumda kısa bir cevap verdiler bana, nereyi çekeyim, tabelaları mı! Even insan biraz düzgün gözle bakınca tabelşaların ne kadar büyük ve şehir ruhunu öldüren çirkin maddeler olduğunu görebiliyor. Neyse şuan konum saraçlar caddesinin sanat caddesine dönmesidir.
Neden yeni bir peyzaj mimari ile anlaşma yapılıp burasına (Edirne’nin can damarı olan bu caddeye) yeni bir çehre verilmiyor! Kaldırımların bulunduğu yer tamamen yepyeni bir çehreye getirilebilir. Üst satırlarda yazdığım gibi ; saraçlar caddesi hiç bir özelliği kalmamış yeşillendirme alanları, hiç bir özelliği kalmamış anıt tarzı dilikmiş tabelalar, boyaları dökülmüş çöp kovaları, ve estetikten uzak duran elektrik direkleri ile çirkin bir cadde oldu. Kaldırımlar kırık dökük. Mesela burası sanatçılar tarafından yapılmış sanatsal heykeller ile donatılabilir. Yeşillendime alanı yeniden tasarlanıp buralara oturmak için estetik şekilde yapılmış banklar konulabilir (Bu banklar için Zurih kenti örneği verebilirim) Her yere ışıklandırılmış sanatsal heykeller konulabilir. Göze hoş gözüken bazı düzenlemeler yapılabilir, mesela elektrik direkleri bile güzel desenlerle boyanabilir, hoş çöp teneleri koyuldu buraya yıllar önce ama ilgisizlikten olsa gerek bu çöp tenekelerinin boya durumları çok kötüleşti. (Acaba belediyede bu bölegedeki çöp tenekelerinin sağlamlık ve boya durumları yılda 3 ya da 5 defa şu kişiler tarafından kontrol edilip ilgili makama rapor ile bildirilecektir diye bir  yapısal düzenleme var mı?) Bu çöp tenekeleri bile çok hoş şekilde boyanabilir. Üzerlerine desenler çizilebilir. Saraçlar caddesini güzel görünüme kavuşturmak biizim elimizde. Ama bu yazım kaale alınırsa size tavsiye edeceğim yegane düşüncem Saraçlar caddesinin peyzaj tasarımını PROPÖSYONEL BİR PEYZAJ MİMARI TARAFINDAN  YAPILMASI olur. Yoksa yine peyzaj ile alakası olmayan birisi yapacaksa bu işi bırakın eski hali kalsın, bari devletin parası boşa gitmez.
Hacı İlbey ve Lala Şahin Paşa için yapılmış pirinçten tabela daha şık bir duruma getirilebilir, çünkü Hacı İlbey Sırpsındığı zaferini kazanan Türk Serdarıdır ; Lala Şahin Paşa ise Edirne’yi feth eden ilk komutan ve ilk Edirne valimizin anısına yapımış olan bu tabelanın hali içler acısı. Yolunuz düşerse tabelanın önünden ve arkasından bi bakın, bana hak vereceksiniz. Bern yinede sizin için tabelaların ön resimlerini çektim, arka resimleri çekmedim, çekemedim, hayatımda şahit olduğum en büyük saygısızlığın resmini çekmeye gönlüm razı olmadı, fotoğraflayamadım onları, eğer onları fotoğraflasaydım sanırım hakarete varan yazı yazardım.
www.geocities.comaydemir_aysaraclar.htm
www.edirnem.org
Yayın Tarihi : 30 Mart 2004 Salı 21:43:58
Güncelleme :29 Temmuz 2004 Perşembe 14:28:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?