9
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Saray Hamamı restore ediliyor

Selimiye Camii yanında bulunan tarihi Saray Hamamı'nda restorasyon çalışmalarına başlandı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından programa alınarak Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz dönemde yapılan ihalede restorasyon işini, Vakıf İnşaat firması 884 bin 999 YTL bedelle aldı. İhale edilen hamamda restorasyon çalışmalarına başlandı.

Selimiye Camii ile birlikte yapılan Sultan Selim Hamamı, Saray-ı Atik'in (Eski saray) içinde yer almasından dolayı Saray Hamamı diye de anılır. Taş Odalar Mahallesi'nde Muradiye Küçük Pazar Caddesi üzerindeki hamam, Sultan I. Murat'ın buyruğuyla 1365 tarihinde temeli atılıp 1368 tarihinde tamamlandı. Sarayın arsasına Sultan Selim Camii yapıldıktan sonra bu hamamın çarşı hamamı olarak çalıştırıldığı söylenir. Çifte hamam tipinde ve camekanları kubbeli olan hamamın kadınlar bölümü sıcaklık halvetlerinin birinde yivli kubbe tipi kullanılmıştır. Yivlerdeki açıklık sekiz dilimlidir. Bu kubbeler eyvanların ve nişlerin üstünü örtmekte kullanılmıştır. Kadınlar bölümü sıcaklık eyvanında ise çokgen tabanlı altı tam dilim kullanılmıştır. Geçit alanları alçı mukarnaslıdır.

Erkekler bölümü sıcaklığının 9 metre çapında açıklıklı kubbesinde geçiş, kemerin çevrelediği tonoz-bingilerle olmaktadır. Mukarnas öğeleri yalnızca tonoz-binginin eteğinde yer almaktadır. Saray hamamının erkekler bölümü ılıklık kubbesindeki dikdörtgen alan kısa kenarlarda yer alan üç mukarnas dizisi ile kareye çevrilir. Mimari değeri büyük olan bu hamam Balkan Savaşları sırasında bir süre ahır olarak kullanılmıştır.
iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 16:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?