3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Şehir çöplüğüne metan gazı bacası

Edirne'nin yıllardır en büyük problemi haline gelen ve çözümü adeta yılan hikayesine dönen şehir çöplüğünde sona yaklaşılıyor. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, "Kentin 60 yıllık ayıbı ve utancı" dediği ıslah edilen çöplükte 16 adet metan gazı bacası inşaatının sürdüğünü söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, toprakla kapatılarak yeşil alan haline getirileceğini söylediği çöplükte açıklama yaptı. Çöplük sorununda sona yaklaşılmasından sevinç duyan ancak yeni çöplük yeriyle ilgili bir açıklama yapmayan Başkan Hamdi Sedefçi, yıllardır çevreye ve insan sağlığına zarar veren çöplük alanında gazetecilerle bir araya geldi.

Sedefçi, "Çöpün suyu nehri kirletmeyecek, Yenimaret, Yıldırım, Saraçhane gibi civar mahalleler kokudan, dumandan kurtulacak. Edirne'nin utancı ayıbı olan
çöplük yeşil alan olarak kente kazandırılacak. 50 yıldır depolama yaptığımız çöplük sahası Edirne'nin ayıbı utancı olan bir yerdi. Yıllarca Edirne Belediyesi daha önceki başkanlar ve ben Edirne halkına bu konuda biraz sıkıntı yaşattık. 2004'ten beri de bilindiği gibi 4-5 yer bulduk ancak sorun çıkınca yeni çöplük yeri sıkıntısı yaşanmaya devam etti. Son bir yıl içinde yeni bir yer bulduk ve bu yerle ilgili çalışma yaparak ilgili kurumlardan görüş istedik. En son Kolordu Komutanlığı'ndan olumlu yazı
geldi ve tüm kurumların izni alınmış durumda. Yakın süreçte yerin istimlakini yaparak yeni çöp gömme tesisimiz için kolları sıvayacağız. Bu arada biz boş durmadık. Çöplük alanında Çevre Müdürlüğü ve diğer personelle ciddi çalışma sonunda metan gazı bacaları inşaatı başlatıldı" dedi.

30 bin 800 YTL'lik ihale yapılarak 16 adet metan gazı bacası yapılmaya başlandığını aktaran Sedefçi, "İnşaat bir kaç gün içinde tamamlanacak. Çıkacak gaz ateşle yakılarak yanmış gaz olarak çevre kirliliğine neden olmadan salınacak ve akan çöp suları da aşağısında yaptığımız çökertme havuzuna vidanjörle çekilerek toplanacak. Nehre verilmeyerek çevre kirliliği önlenecek. Çöpün kokusunu görüntüsünü engellemiş olacağız. Akan çöp suyunun nehre gitmesini engelliyoruz. Edirne'de inşallah çöplükten mağdur olan Yıldırım ve Yeniimaret Saraçhane ve civar mahallelerimizin tümünün mağduriyetinin önüne geçeceğiz. 80 dönümlük alan bir yer toprakla kapatılarak metan gazı bacası da yapılarak gazı yakacağız doğayı vereceğiz, üzerini de ağaçlandırarak yeşil alan haline getireceğiz. Edirne'nin çöplükten mağduriyetini gidermiş olacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 17:05:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?