3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Şehit ressam Hasan Rıza anıldı

Edirne Endüstri Meslek Lisesi'nin kurucu müdürü Ressam Hasan Rıza, şehit edilişinin 95. yılında kendisi için yapılan anıt mezarın başında anıldı. 

Balkan Savaşları sırasında Karaağaç'taki evinde şehit edilen Endüstri Meslek Lisesi'nin kurucu müdürü Ressam Hasan Rıza, kurduğu okulun öğretmen ve öğrencileri tarafından anıldı. Lozan Caddesi üzerinde bulunan Jandarma Şehitliği'nde yapılan tören, şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 

Bilgisayar Teknolojisi Öğretmeni Ali Sakarya'nın, günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Tarih Öğretmeni İsmail Kasapoğlu, Şehit Ressam Hasan Rıza'nın hayat hikayesini anlattı. 

Hasan Rıza'nın 1858 yılında İstanbul-Üsküdar'da doğduğunu hatırlatan Kasapoğlu, Hasan Rıza'nın 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında gönüllü olarak savaştığını söyledi. Edirne ve Ankara'nın çeşitli devlet dairelerinde görev yapan Hasan Rıza'nın çok değerli tabloları olduğunu kaydeden Kasapoğlu, son olarak 26 Mart 1913'te Karaağaç'taki evinden alınıp şu anda rektörlük binasının bulunduğu istasyonun karşısında Bulgar askerlerinin süngü darbeleriyle şehit edildiğini belirtti. 

Yapılan konuşmaların ardından Hasan Rıza anısına yapılan anıt mezarın başına geçildi. Anıtın başında bir konuşma yapan Okul Müdürü Yaşar Soylu, tüm şehitlere Allah'tan rahmet diledi. Hasan Rıza gibi bir ressamın çok zor yetiştiğini belirten Soylu'nun konuşmasının ardından anıtın etrafında karanfiller bırakıldı.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 13:09:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?