1
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Sel alarmı!

Bulgaristan'da, aşırı sağanak yağış nedeniyle meydana gelen taşkınlar Edirne'yi alarma geçirdi. Edirne, Şubat ayında nehirlerin yükselmesiyle meydana gelen ve bir çok büyükbaş hayvanın telef olduğu taşkınlardan sonra, yeniden taşkın tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Edirne Valiliği kriz masası oluştururken, nehir kenarındaki yerleşim birimleri ve vatandaşlar uyarılıyor. Taşkınlara karşı Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri ile DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri nehir kenarında hazır olarak bekletiliyor.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, bizzat kendisi Meriç Nehri kenarında taşkın olabilecek bölgelerde inceleme yaparken, geçen seferki taşkınlarda zarar gören Bosnaköy'ede giderek vatandaşları bölgeyi boşaltmaları için bizzat uyardı.
Vali Miroğlu yaptığı açıklamada, Şubat ayında 3 kez taşkın yaşadıklarını belirterek, "Bu taşkınlarda ciddi sıkıntılar yaşandı. Geçtiğimiz haftada Bulgaristan'da sel felaketleri oldu ve çok yağış oldu. Bizde de cumartesi günü sağanak yağış oldu ancak sıkıntı olmadı. Filibe'den bize gönderilen açıklamada, bölgeden bin metreküpün üzerinde su geçtiği bildirildi. Biz de bölge müdürümüzü gönderip inceleme yaptırdık ve oradan çok yüksek seviyede suyun geçtiğini tespit ettik" dedi.

Miroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Sabah yaptığımız ölçümlerde Kirişhane mevkiinde Meriç Nehri'nde 300 metreküp su olduğunu tespit ettim ama Bulgaristan Sivilingrad şehri yakınlarında 700 metreküp su olduğunu tespit ettik. Eğer bize bin metreküp civarında su gelirse kışın yaşadığımız taşkını yaşacağımız anlamına gelir. Bu nedenle bu bölgedeki vatandaşlarımızı uyardık, uyarmaya da devam ediyoruz. Bosnaköy ve Karaağaç'ta bulunan vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor. Kriz Merkezimiz kurulu vaziyette, Sivil Savunma ekiplerimiz hazır bekliyor. Bu suyun 3-4 saatte bizden geçip gideceğini düşünüyoruz ama bu az bir zaman değil. Dikkatli olmamız gerekiyor."

Edirne Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin Bulgaristan'ın Plovdiv kentinde yaptığı inceleme sonucu, Meriç Nehri'ndeki su seviyesinin artacağının ve nehir yatağından taşacağının belirlendiğini bildirildi. Açıklamada, vatandaşların, bölgedeki alanların boşaltılması konusunda uyarıldığı belirtildi.

Açıklamada, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin incelemesi sonucu son günlerde meydana gelen yoğun yağışlar nedeniyle nehrin debisinin 1000 metreküp/saniyeye çıktığı ve bu suyun bugün akşam saatlerinde Edirne'ye ulaşmasının beklendiği belirtildi. Meriç Nehri yatağının 800 metreküp/saniye debi geçirecek kapasitede olduğu, bu nedenle bu kapasitenin üzerindeki suların yatak dışına çıkabileceği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, Bulgaristan'ın Plovdiv şehrinde yaptıkları incelemelerde, Meriç Nehri'ndeki su seviyesinin artacağı ve nehir yatağından taşacağı belirlendi. Bu nedenle, set ile nehir yatağı arasında kalan taşkın sahalardaki ekili alanlar ile hayvan ağıllarının muhtemelen sudan etkilenebileceği ve dolayısıyla buradaki alanların boşaltılmasının uygun olacağı anlaşılmıştır. Bu konuda valiliğimiz bünyesinde oluşturulan Kriz Masası görevlilerince gerekli tedbir alınarak, bölgede bulunan vatandaşlarımıza gerekli uyarılar yapılmıştır".

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2005 Pazartesi 14:38:51
Güncelleme :8 Ağustos 2005 Pazartesi 14:44:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?