8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Sele çare toplantısı

Edirne'de taşkınlarla ilgili Vali Nusret Miroğlu'ndan brifing alan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bulgaristan'da barajların yanlış işletildiği yönünde kanaatleri olduğunu belirterek, ''Tunca Nehri üzerindeki projelerin tamamlanması için sürtüşme yoluna gitmeyeceğiz'' dedi.


Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Edirne'ye giderek 19-26 Kasım tarihlerinde yaşanan su taşkınları ve alınan önlemlerle ilgili Vali Miroğlu'ndan bilgi aldı. Brifing öncesi konuşan Bakan Eroğlu, Edirneliler'e "geçmiş olsun" dileğinde bulunarak, can kaybının yaşanmamasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Tunca Nehri üzerine Bulgaristan ile ortaklaşa yapılması planlanan ve Edirne'yi taşkınlardan koruyacak Suakacağı Barajı'nın AK Parti Hükümeti döneminde gündeme getirildiğini ifade eden Eroğlu, ''Suakacağı Barajı ile ilgili 2006 yılında Sofya'da iki önemli adım atıldı. O dönemde Devlet Su İşleri (DSİ) genel müdürüydüm. 2006 yılı başında barajın teknik mutabakatı sağlanırken, 2006 yılı sonunda hükümetler arası protokol imzalandı. Ancak ikili işbirliği anlaşması yapılması lazım. Bulgar makamlarındaki görüş ayrılıklarından dolayı anlaşmanın yapılmasını bekliyoruz. Takipteyiz. Tunca projeleri (Suakacağı Barajı) ile ilgili Bulgaristan ile mutabakat sağlandı.
Teknik açıdan bir ihtilaf yok. Bulgaristan ile ortak yapacağımız Suakacağı Projesi'nin bir an önce hayata geçmesini biz de istiyoruz. Ama bazı şeyler bizim elimizde değil. Ayrıca Bulgaristan'da barajların yanlış işletildiği konusunda kanaatimiz var. Ancak Tunca üzerindeki projelerin tamamlanması için sürtüşme yoluna gitmeyeceğiz" dedi.
Bakan Eroğlu, Edirne'nin taşkınlardan korunmasına yönelik baraj çalışmaları dışında başka çalışmaların da olduğunu belirterek, ''Bölgedeki taşkın önleme çalışmaları Suakacağı Barajı'ndan ibaret değil. Yazlık ve kışlık seddeleri güçlendirdik. Sahamızdaki nehir yataklarını dolduran kumların alınması ve taşınmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'ye ortak olan nehir bölgelerinin temizlenmesi için Avrupa Birliği (AB) finansmanlı 4 milyon euroluk proje de AB'ye
sunuldu. Bunların dışında nehirlerin üzerinde kurduğumuz 4 ayrı GSM bağlantılı 4 data vericisi, su seviyelerini 2 saatte bir ölçerek veri aktarımı yapıyor. Bu vericilerin sayısını artıracağız. Bu sayede erken önlem alabiliyoruz'' şeklinde konuştu.


Bakan Eroğlu, valilikte gazetecilerin son yağışların büyük şehirlerin su sorununu giderip gidermediği şeklindeki soruları üzerine ise, yağmurların ardından Ankara ve İstanbul'da su sorununun ortadan kalktığını söyledi. Eroğlu, "Yağışlı günler başladı. Ayrıca Ankara için Kesikköprü'den ve İstanbul için Melen Çayı'ndan getirilecek su projeleri birer sigorta görevi görecek. 2 Aralık'ta Başbakanımızın katılımıyla Melen Projesi acil kısmı açılacak. Burada ayrıca Başbakanımız dünyadaki en büyük ağaçlandırma
seferberliğinin meşalesini yakacak. Ağaçlandırma Eylem Planı'nın başlangıcının da yapılacağı açılışta, 2 milyon 300 bin hektar alan 4.5 yılda ağaçlandırılmış olacak. Bu alan ne kadar biliyor musunuz? Belçika'dan biraz küçük, Türkiye'de ise Trakya bölgesi kadar" diye konuştu.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da Edirne'nin önceki yıllarda edinilen tecrübe ve iyi bir kriz yönetimiyle yaşanan taşkından olumsuz etkilenmediğini kaydetti. Özak, taşkındaki zararların Bakanlar Kurulu'nda dile getirildiğini söyleyerek, ''Türkiye bir afetler bölgesi. Afetlerle yaşamayı öğrendik, öğreniyoruz. Edirne son yaşanan taşkında konut ve iş yerleri açısından olumsuzluk yaşamamıştır. Bölgedeki tüm zararlar önceki yıllarda olduğu gibi acilen karşılanacaktır'' ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, her iki bakana basına kapalı olarak brifing verildi. Brifinge, Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz ve DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker de katıldı. Valilikte şeref defterini imzalayan bakanlar, Vali Nusret Miroğlu ile basına kapalı olarak bir süre görüştü.
Verilen brifingin ardından taşkından etkilenen Karaağaç bölgesini ziyaret eden bakanlar, bir kahvehanede vatandaşların dertlerini dinledikten sonra Edirne'den ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 10:19:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?