3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Selimiye'nin el yazmaları

Edirne Valiliği Kültür Müdürlüğü'ne bağlı Selimiye El Yazma Eserleri Kütüphanesinde bulunan, el yazması eserlerin Kültür Bakanlığı'nın başlattığı proje kapsamında dijital ortama aktarılmasının ardından, yine aynı müzede saklanan yaklaşık 5 bin basma eserin de dijital ortama aktarma çalışmalarına başlandı.


Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi'nde saklanan ve dijital ortama aktarılmak için İl Halk Kütüphanesine getirilen basma eserlerden, bu güne kadar 700 adetinin çekim işlemi tamamlandı. Dijital bir fotoğraf makinesi ve özel ışıklarla gerçekleştirilen işlemin sonunda, kitaplar CD'lere aktarılarak Kültür Bakanlığı tarafından web sitesinde yayınlanacak.


İl Halk Kütüphanesi Müdürü Musa Öncel, çekimlerine halen devam edilen basma esenlerin, tamamının dijital ortama aktarılmasının yaklaşık 3 yıl içerisinde bitirilmesi planlandığını söyledi. Öncel, "Bu eserler yıllardır kapalı kapılar ardında duruyordu. Binlerce kitap dijital ortama aktarılarak gün yüzüne çıkarılacak ve kitaplardan faydalanmak isteyenler içinde büyük kolaylık olacak. Kitapların dijital ortama aktarılması çok zahmetli özen gösterilmesi gereken bir iş. Bu sayede hem kitapları korumuş olacağız hem de bu kıymetli eserlerden faydalanmış olacağız. Bu proje kapsamında daha önce 2 bin 600 el yazması kitap dijital ortama aktarılmıştı, şimdi ise 5 bin 122 eser daha dijital ortama aktarılacak" dedi.


Edirne Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Musa Öncel, vatandaşların elindeki tarihi el yazması ve basma kitapları tarihi eser niteliği taşıdığı için gün yüzüne çıkarmaya çekindiğini belirterek, ''Elinde tarihi nitelikli kitap bulunan, bunları kütüphanelere satabilir veya bağışlayabilir'' diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2008 Pazar 15:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?