3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Sınır kapıları modernleşiyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP lideri Deniz Baykal'a göndermelerde bulunarak, ana muhalefetin ufkunun Misak-ı Milli sınırları dışına çıkamadığını söyledi.

Yazıcı, "Türkiye'nin dış ticaret hacmi AK Parti iktidarıyla sürekli arttı. Bizim ana muhalefetin ufku hala Misak-ı Milli'nin sınırları dışına çıkamadı, oysa biz 2002'den beri Türkiye'nin kapılarını dünyalara açıyoruz, bu ülkede bazıları kafalarını Kapıkule'den dışarı çıkaramadılar. Kumdan kuleler yaptılar kendilerine, lokal gündemlere takılıp kaldılar" dedi.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle yenilecek olan Kapıkule Sınır Kapısı temeli atıldı. 132 milyon YTL'ye mal olması ve 12 ayda tamamlanması planlanan Kapıkule Gümrük Kapısı'nın işletme süresi 20 yıl olarak belirlendi. Temel atma törenine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Gümrük Müsteşarı Mehmet Emin Zararsızlar ve çok sayıda bürokrat katıldı. Törende yaptığı konuşmada Bakan Yazıcı, gümrüklerden alınan vergilerin Türkiye bütçesine büyük katkısı olduğunu belirterek, "Kapıkule gümrüğümüz 1930 yılında sınır karakolu olarak kurulmuş, Avrupa ülkeleriyle ticari ve turizm faaliyetlerini artması, yurtdışında çalışan işçi sayısındaki artışlara paralel olarak genişlemiştir. Gümrükler devletimizin varolduğu günden bu yana vardır. Bugün gümrüğümüz, gümrük idaremiz bu önemli konumuna uygun hakettiği pozisyonda değildir. Türkiye genel bütçesinin yüzde 24'ü gümrüklerden gelen vergilerle sağlanıyor" dedi.


Personel sayısının yetersiz oluşunu bildiklerini ve kısa sürede bütçenin el vermesi noktasında gümrüklere personel takviyesi yapılacağını bildiren Bakan Yazıcı, ''Dış ticaret hacmimizin 40-50 milyon dolar olduğu dönemde gümrük personel sayımız neyse, bugün 270 milyar dolarlık ticaret hacmimizi de aynı personel sayımızla yürütüyoruz. Hizmetlerin daha etkin, daha kaliteli daha seri olması için personel sayımızı bütçe imkanlarına göre artırmaya gideceğiz'' diye konuştu.


"MUHALEFETİN UFKU HALA MİSAK-I MİLLİ'NİN SINIRLARI DIŞINA ÇIKAMADI"
Yazıcı, Türkiye'nin dış ticaret hacminin AK Parti iktidarının ardından sürekli arttığının altını çizerek, 2002 yılından itibaren komşu ülkelerle de ticarete önem verilmeye başlandığını söyledi. Yazıcı, ''Kapıkule Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısıdır. 270 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizin üçte ikisini AB ülkeleriyle yapıyoruz. Türkiye ve AB ülkeleriyle ikili ticaret hacmi geçen yıl yüzde 8.5 artarak 99 milyar euroya ulaşmıştır. 2007 yılında Türkiye'nin AB'den ihracatı yüzde 5 artışla 52 milyar
euroya çıkarken, Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatı yüzde 12 artışla 46,9 milyar euroya ulaşmıştır. Gelişmiş ülkeler dış ticaretin büyük bölümünü komşu ülkelerle yapar, Türkiye'de ise uzun yıllar bunun tersi işlemiştir. 2002'den sonra bu tabloyu tersine çevirdik. 2002 sonunda Bulgaristan ticaret hacmimiz 888 milyon dolarken, 2007 yılı sonunda 4 milyar 12 milyon dolara yükselmiştir. Hedefimiz 10 milyar doları yakalamaktır. Bulgaristan yaşadığı tüm krizlere rağmen Ocak 2007'de AB üyeliğine kabul edildi. Bizim ana muhalefetin ufku hala Misak-ı Milli'nin sınırları dışına çıkamadı, oysa biz 2002'den beri Türkiye'nin kapılarını dünyalara açıyoruz, bu ülkede bazıları kafalarını Kapıkule'den dışarı çıkaramadılar. Kumdan kuleler yaptılar kendilerine, lokal gündemlere takılıp kaldılar. Biz muhalefetin lokal gündemlerine takılıp kalmadık, global düşünüp, global hareket ettik. Biz işimize bakıyoruz, Türkiye'nin geleceğine bakıyoruz. Daha fazla istihdam, daha fazla iş, daha fazla aş, daha fazla istikrarı hedefliyoruz''
şeklinde konuştu.

"'GÜMRÜK İŞKENCESİ' TABİRİNİ KALDIRMAK İSTİYORUZ"
Gümrük kapılarının modernleşmesiyle AB yolundaki Türkiye'nin de imajının artacağını belirten Yazıcı, ''AB adaylık sürecinde gümrük kapılarımızı da modernize ediyoruz. Türkiye'nin itibarını yükseltecek, gümrük kapılarını modernize edip, çağdaş imkanlarla donatıyoruz. Biz hükümet olarak önce yollara el attık, ilk hedefimiz Akdeniz'i Karadeniz'e, Marmara'yı Güney'e bağlamaktı bunu gerçekleştirdik. Gümrük hizmetlerinin daha sağlıklı ve şeffaf yürütülmesi için canla başla çalışıyoruz. Hantal yapının yenilenmesi için gayret sarf ediyoruz. Müteşebbisin önündeki engeli kaldırırken, gümrük personelinin çalışmasını modern haline getirmek peşindeyiz. Gümrükten mal çıkarma işkencesi tabirini kaldırmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Yap-İşlet-Devret modeliyle, bütçeye yük olmadan sınır kapılarını modernleştirdiklerini söyleyen Bakan Yazıcı, ''Yap-İşlet-Devret modeliyle bütçeye yük olmadan gümrüklerimizi yeniliyoruz. İpsala ve Gürbulak Gümrük Kapıları da bu şekilde yapıldı. Habur, Cilvegözü, Nusaybin, Sarp, Hamzabeyli ve Kapıkule'nin de modernizasyonlarına TOBB ve Gümrük Müsteşarlığı'nın işbirliğiyle devam ediliyor. Kapılar bir ülkenin aynasıdır, ülkemize gelen yabancının ilk muhatap olduğu alan gümrüklerdir. Bu bakımdan bu hizmetler
önemlidir. İthalatçımız, ihracatçımız yasalara uygun hareket ediyorsa hiçbir engele takılmadan geçeceğini, yasal olmayan iş yapıyorsa geçilemeyeceğini bilmelidir'' diye konuştu.

"SINIR KAPILARI İÇİN 200 MİLYON YTL'LİK YATIRIM YAPTIK"
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da törende yaptığı konuşmada, "Yola çıkarken çalışmalarımızda iki temel hedefimiz vardı. Birincisi kamu finansman yetersizliği nedeniyle geciken modernizasyon çalışmalarını kamu bütçesine herhangi bir yük getirmeden gerçekleştirmek. İkincisi ise Türkiye ve AB ülkeleriyle ikili ticareti üst düzeyde gerçekleştirecek özel sektör yönetim birikimlerini kamu ile paylaşmaktır" dedi. Bugün itibariyle Habur, İpsala, Cilvegözü Gümrük Kapıları projelerinin başarılı bir şekilde tamamlanarak hizmete sunulduğunu kaydeden Hisarcıkloğlu, verilen hizmetin kalitesine ve yeterliliğine ilişkin kamuoyu geri dönüşlerinin son derece memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, projeler kapsamında bugüne kadar 100 milyon dolayında yatırım gerçekleştiğini kaydederek, "Bugün burada temelini atmakta olduğumuz ve yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla tamamlamayı planladığımız Kapıkule Gümrük Kapısı da dahil olmak üzere toplam 200 milyon dolar civarında yatırımla modernizasyon projelerine devam edilmesi planlandı" diye konuştu.


Bu arada rüzgarlı havada gerçekleşen temel atma töreni sırasında protokolün oturduğu platform üzerinde bulunan bez brandanın ipleri koptu. Brandanın düşmemesi için seferber olan vatandaşlar, tören boyunca iplerden tuttu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 02:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?