3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Sınır kapılarına radyoaktif detektör

11 Eylül saldırılarının ardından Türkiye'nin sınır kapılarına Amerika tarafından monte edilen ithal radyoaktif madde detektörlerin yerine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yerli malı detektörlerin konulmasına başlandı. 

Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısına Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından tasarlanan ve gümrük kapılarından kaçak olarak geçirilmek istenen radyoaktif maddeleri yakalamak üzere konulan radyoaktif algılayıcı monte edildi. Yaşanan terör saldırısı üzerine Amerikanın endişesini İran ve Irak'a yöneltmesi ve buradan Avrupa ülkeleri başta olmak üzere karayolları ile bu tür maddeleri geçirerek saldırı planı içine girebilecekleri istihbaratını alması üzerine koydurttuğu ve kontrolünü elinde tuttuğu detektörler yerinden sökülerek yerine Türk malı detektörler konuldu. Pazarkule, Dereköy ve İpsala sınır kapılarına konan ve sonrasında diğer sınır kapılarına da konacak olan detektörler her hangi bir maddeyi araç içinde algılaması durumunda içeride bulunan sistem sayesinde direk olarak Ankara'da ki müdürlüğü harekete geçirecek. Gelecek uyarı ile sınır kapısında bulunan eğitimli personel tarafından şüpheli görülen araç özel bir cihazla ölçülerek risk kriterine göre arama yapılacak. 

Pazarkule Gümrük Müdürü Hanefi Özer, "Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından Pazarkule Sınır kapısına yerli malı Radyoaktif dedektör konuldu. Bir araç geldiği zaman bu cihazlar eğer Raydoaktif madde algılanırsa içerdeki sisteme uyarı veriyor. Bu uyarı aynı anda Ankara'yada iletiliyor. Uyarı alınınca araçta görevli uzman ekipler tarafından arama yapılıyor. Eğer Araçtaki radyasyon muktarı 50 desibeli geçince aramaya tabi tutuluyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 12:01:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?