2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Sınır kapısında domuz gribi alarmı!

Meksika'da ortaya çıkan ve hızla yayılan domuz gribine karşı, başta Kapıkule Sınır Kapısı olmak üzere Yunanistan ve Bulgaristan'a açılan 6 sınır kapısında sıkı önlemler alındı.

Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki tüm personel maske ve eldivenlerle görev yaparken, 4 doktor ve bir ambulans hazır bekletiliyor. Hastalığın görüldüğü ülkelerden gelen yolcular, şüpheli görüldüğü takdirde sağlık kontrolünden geçirilecek.
Sağlık Bakanlığı'nın talimatı ile Kapıkule Gümrük Kapısı'nda domuz gribine karşılık 24 saat süre ile görev yapacak 4 doktor ve bir ambulans görev yapıyor. Sınır kapısında kontroller Bulgaristan'dan girişte başlıyor. Maskeli ve eldivenli gümrük muhafaza memurları Bulgaristan'dan giriş yapan tüm yolculara ateşli hastalıkları olup olmadığı ve grip görülen ülkelere gidip gitmediklerini soran bir form dağıtıyor.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Hakan Azatçam ise Kapıkule gümrük sahasında sürekli dolaşarak görevli memurlara maske ve eldiven dağıtıp, memurlara neler yapmaları gerektiği konusunda bilgiler veriyor. Kapıkule giriş peronlarında bekleyen sağlık görevlileri, domuz gribi şüphesi görülen kişileri sağlık taramasından geçirmek üzere hazır halde bekliyorlar. Giriş peronlarından biri şüpheli bir durum görüldüğünde müdahale edilmek üzere sağlık kabinine dönüştürüldü. Şüpheli bir vaka ile rastlanıldığı anda hazır bekleyen sağlık ekipleri tarafından burada ilk müdahale yapıldıktan sonra Edirne Devlet Hastanesi'ne sevki sağlanacak.

Sınır kapısından ülkemize giriş yapanlara görevliler tarafından son 7 gün içerisinde hastalık görülen ülkeleri ziyaret edip etmedikleri soruluyor. Hastalığın görüldüğü ülkelere giriş yapmış kişilere herhangi bir sağlık sorunlarının olup olmadığını soran yetkililer, şikayeti bulunan yolcuları görevli doktorlara bildirerek sağlık kontrolünden geçiriyor.

Domuz gribinin yayılması üzerine önlemlerini artıran Edirne Valiliği, Bulgaristan'a açılan Kapıkule kara hudut, Kapıkule Gar ve Hamzabeyli sınır kapısı ile Yunanistan'a açılan Pazarkule, İpsala ve Uzunköprü Gar gümrük Müdürlüklerinde önlemleri artırdı. Kontroller 24 saat sürüyor. Yurtdışından Türkiye'ye giriş yapan yolcular ise geçiş yaptıkları diğer sınır kapılarında hiç bir önlem alınmadığını tek kontrolün ise Kapıkule'de olduğunu söylediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 18:49:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?