2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Sınır kapısında gerginlik

Bulgaristan'ın aşırı milliyetçi ırkçı ATAKA partisi mensubu bir grup, Kapıkule'nin karşısındaki Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı önünde protesto gösterisi düzenledi.

Türkiye'den gelerek Bulgaristan'a giriş yapan Türk plakalı araçları engellemek için eylem yapan grup ile polis arasında arbede yaşanırken, Türkiye'ye girmek için kuyrukta bekleyen gurbetçiler yaşananları korku dolu gözlerle izledi.

Bulgaristan'da aşırı milliyetçi söylemlerle tanınan ırkçı ATAKA partisi mensubu yaklaşık 200 kişilik grup, hafta sonu yapılacak seçimlerde Türkiye'den gidip oy kullanacak göçmenleri taşıyan otobüs ve otomobilleri engellemek için Kapıkule'nin karşısındaki Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı girişinde eylem düzenledi. "Türkler dışarı" sloganlarının atıldığı ve Türk Partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin hedef alındığı eyleme katılanlara polis güçlükle engel oldu.

Bulgaristan'a giderek oy kullanacak göçmenlerden rahatsız olan ATAKA mensupları, Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı'nda düzenledikleri eylemle Türk plakalı araçların ülkeye girişini engellemek istedi. Türk plakalı bir yolcu otobüsüne engel olma girişiminde bulunan göstericiler, polis barikatıyla karşılaştı. Polis göstericilerin yolu trafiğe kapatmasına izin vermedi. Eylem boyunca göstericiler, yoldan geçen Türk plakalı TIR'lara da ıslıklı ve düdüklü protestoda bulundu. Göstericiler sık sık Türklerin örgütlü olduğu Hak ve Özgürlükler
Hareketi'ni hedef alan sloganların yanı sıra "Kahrolsun HÖH, Türkler dışarı, Türkler Anadolu'ya, Yeniçerileri istemiyoruz" sloganları attı.

ATAKA Genel Başkanı Volen Siderov, eylemde yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşayan Bulgar vatandaşlarının Bulgaristan'da gelerek oy kullanmaları için Türkiye tarafından teşvik gördüklerini öne sürerek, "Bugün aldığım bir habere göre, Bulgaristan vatandaşı olup Türkiye'de ikamet sürelerini geçirmiş olanları Türkiye 'Gidip HÖH'e oy vermeleri karşılığında' affediyor. Pasaportlarına giriş yasağı damgası vurulmuyor. Biz iktidara geldiğimizde Türkiye'den gelip Bulgaristan'da oy kullanmayı yasaklayacağız. Şu anda Türkiye'den Bulgaristan'a oy kullanmak için gelenleri durdurmak için buradayız. Sandıktan güçlü çıkarsak bunları durduracağız. Bulgaristan'ın milli menfaatlerini gözeten tek parti biziz" dedi.
Grup eylemin ardından dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 18:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?