4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Sınırda 'güncelleme' kuyruğu

KAPIKULE'DE

Sınır kapılarındaki bilgisayarlarda 4 saat boyunca yapılan program güncellemesi uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Kapıkule sınır kapısından çıkış yapmak isteyen TIR'lar 7 kilometrelik kuyruk oluştururken, sürücüler 24 saati aşkın bir süredir kuyrukta beklediklerini söyledi.

Gümrük Müsteşarlığı'nın Türkiye'deki gümrük kapılarında araç giriş-çıkış ile ithalat-ihracat işlemlerinin kayıtlarının tutulduğu bilgisayar programındaki güncellemenin planlanandan fazla sürmesi, uzun kuyruklara neden oldu. Kapıkule'de 4 saat planlanan ancak 7 saat süren güncelleme işlemleri nedeniyle 7 kilometrelik TIR kuyruğu oluştu. Gümrük Müsteşarlığı Türkiye'deki tüm gümrük kapılarında bilgisayar sistemlerinde kullanılan programların güncellemek için planlama yaptı.

Müsteşarlığın planlamasına göre, önce Kırklareli'nin Dereköy Gümrük Kapısı'nda işlemler dün saat 23.00'de durduruldu. Malko Tirnova'ya açılan gümrük kapısında güncelleme saat 01.00'de sona erdi. Ardından Yunanistan'a açılan İpsala Gümrük Kapısı'nda güncelleme saat 01.00'de başladı ve 04.00'de Kipi Gümrük Kapısı'na geçişler yeniden başladı. Türkiye'nin Bulgaristan'a açılan bir başka gümrük kapısı Hamzabeyli'de ise 24.00'de başlayan güncelleme saat 04.00'de bitirildi.

Türkiye'nin en büyük karayolu gümrük kapısı Kapıkule'de saat 04.00'de başlayan güncelleme işleminin 08.00'de bitirilmesi planlandı. Ancak güncelleme yapılması rağmen kullanıcıların şifre girişlerinde sorun yaşandı. Güncelleme ve şifre girişlerinde yaşanan uyum sorunu 7 saat gecikme ise saat 12.00'de giderildi. Kapıkule'de yaşanan gecikme nedeniyle gümrük kapısında 7 kilometreyi bulan TIR kuyruğu oluştu. Sorunun çözülmesinden sonra giriş ve çıkış işlemleri Kapıkule'de yeniden başladı.

Türk gümrüklerindeki bilgisayar sistemleri güncellemesi nedeniyle Türk tarafının yanında Bulgaristan'ın Kaptan Andreova, Lezoza, Malko Trınova ile Yunanistan'ın Kipi Gümrük Kapısı'nda da uzun kuyruklar oluştu. Kapıkule Sınır Kapısı yurt dışına çıkmak isteyen ihracat yükü taşıyan TIR'lar, yaklaşık 7 kilometre kuyruk oluşturdu. İhracat yüklerini yetiştirmek isteyen TIR sürücüleri TIR karnelerinin süresi dolacağı için ceza ödemek zorunda kalacaklarını ifade ederek 'güncelleme' kuyruğuna tepki gösterdi.

Saatlerdir kuyrukta olduklarını ve kendilerine açıklama yapılmadığını ifade eden TIR sürücüleri şöyle konuştu: "10 saattir kuyrukta bekliyoruz, neden olduğunu da bilmiyoruz. Sanıyorum bilgisayarda problemler varmış, bu nedenle kuyruk oluyormuş. Burada rezilliği şoförler çekiyor. Her zaman aynı şeyler oluyor. Her hafta başka sorunlar çıkıyor. Sistem değişikliği diyorlar, bizim TIR karnelerinin günü geçecek sonra ceza ödeyeceğiz. Bu duruma bir çözüm istiyoruz."

Edirne Gümrükler Başmüdürü Kaptan Kılıç ise dün geceden itibaren tüm sınır kapılarında güncellemelerin tamamlandığını söyledi. Gümrük Müsteşarlığı ile Sınır Kapıları'nın en az yoğun olduğu zamanlar seçtiklerini ifade eden Kılıç, "Müsteşarlığımızın yaptığı çalışmalar sonucunda kullanılan bilgisayarların güncellemeleri yapıyor. Bunu bir belli plana bağladı. Bizde de dün geceden itibaren program güncellemeleri yapıldı. 3-4 saatte merkezden Ankara'dan yüklemeler yapıldı. Bir iki ufak hatalar oldu ancak şu an arızasız olarak sistem çalışıyor" dedi.

Güncelleme işlemleri tamamlanan Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala ve Dereköy Gümrük Kapıları'nda giriş-çıkış işlemleri başlatıldı. Kapıkule'de 7, Hamzabeyli de 4, İpsala Sınır Kapısı'nda 2 kilometre TIR kuyruğu bulunuyor.

 

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 14:56:05
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 15:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?