3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Sırpsındığı Zaferi'nin 645. yıldönümü

Türklere, Balkanlar ve Avrupa kapılarını açan Sırpsındığı Zaferi'nin 645. yıldönümü Sarayakpınar Köyü'nde düzenlenen törenle kutlandı. Kutlamalar sırasında bir öğrencinin okuduğu şiirden etkilenen tören kıtasında bulunan bir asker gözyaşlarını tutamadı. 

Sarayakpınar köyündeki törenler Edirne Vali Vekili Ali Deniz Sürmen, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin anıta çelenk koymasıyla başladı. Antıa çalanklerin konulmasının ardından Saygı marşı ve İstiklal marşı okundu.Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Piyade Yarbay Koray Bayramoğlu, "1363 yılında Osmanlı Ordusu ile Haçlı Ordusu arasında meydana gelen bu savaş eski adı ile Sırpsındığı, bugünkü adı ile Sarayakpınar bölgesinde, burada meydana gelmiştir. Türkler Süleyman Paşa komutasında Avrupa topraklarına geçtikten sonra hızla balkanlara doğru yayılarak birçok yeri Osmanlı Devletine katmışlardır. 1362' de de Sultan 1. Murat Edirne'yi Osmanlı topraklarına katmıştır. Haçlı Ordusu Türkleri Rumeli' den çıkarmak üzere Macaristan' da toplanarak 60.000 bin kişilik bir kuvvetle Edirne üzerine yürümeye başladılar. Buna mukabil Lala Şahin Paşa komutasında kalelere dağılmış olarak 10-12 bin kişilik kuvvet bulunmaktaydı. Hacı İlbey daha önce Dimetoka'yı gece baskını ile almıştı. 21 Ekim 1363 gecesi kıyamet gününü andırırcasına davul ve nara sesleri ile üç koldan taarruza geçildi. 

Türklerin böyle bir taarruza teşebbüs edeceğini aklından bile geçiremeyen düşman ordusu neye uğradığını anlayamadı. Haçlı Ordusu Sultan Murad'in büyük bir ordu ile gelip bastırdığını sanarak paniğe kapıldılar ve Meriç Nehrine doğru kaçmaya başladılar. Hacı İlbey Kuvvetleri kaçanların peşini bırakmayarak kılıçtan geçirdiler. Kaçabilenler ise Meriç Nehrinin azgın sularında boğuldular. Çoğu kör kütük sarhoş olan Haçlı Komutanları şuurlarını toplayacak gayreti dahi gösteremediler. Sonuç olarak Sırpsındığı Savaşı Hacı İlbey'in dahice taktiği, Tunca ve Meriç Nehri'nin engellik özelliğinden yararlanarak bir gece baskını ile düşmanın zayıf tarafını süratle istismar etmesi sayesinde tarih sayfalarımıza parlak bir zafer olarak geçmiştir" dedi.
 
Konuşmaların ardından 1. Murat Lisesi öğrencisi Gülşah Kizir'in "Anacığım" isimli şiirini okuduğu sırada tören kıtasında bulunan asker gözyaşlarını tutamadı.
Tören Edirne Belediyesi Halköyonları ekibinin gösterisinin ardından Sarayakpınar köyünde bulunan 3. Hudut Taburunda bulunan Sarayakpınar çeşmesinin gezilmesi ile sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 18:28:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?