3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Sisli havalar KOAH hastalarının düşmanı

Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, astım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve kronik kalp hastalıklarının, sis ve hava kirliliğinin çok yoğun olduğu günlerde sokağa çıkmamalarını önerdi. Ekuklu, bu tür hastaların sokağa çıkarken mutlaka ağız ve burunlarını maske, tülbent, atkı gibi uygun malzemelerle kapatmalarının en önemli önlem olduğunu söyledi. 

Doç. Dr. Galip Ekuklu, hava kirliliğinin önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirterek, "Aslında yeni bir problem olmayan hava kirliliği, 1950'lerden bu yana hem dünyada hem de ülkemizde önemli ölümlere neden olmuştur ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünyadaki tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 5'inin nedeni hava kirliliğinin doğrudan ya da dolaylı etkileriyle olmaktadır" dedi. 

Ekuklu, günümüzde küresel ısınmanın, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak atıkların artmasının ve uygun bir biçimde zararsızlaştırılamamasının, yoğun motorlu araç üretimi ve kullanımının başta bu kirliliği daha da artıran en temel faktör olduğunu söyledi. 

Hava kirliliğine bağlı sağlık problemlerinin öksürük ve bronşitten, kalp hastalığı ve akciğer kanserine kadar değiştiğini ifade eden Ekuklu, "Bu sorunlar sağlıklı kişilerde bile gözlenmekle birlikte, özellikle bazı risk grupları kirlilikten daha kolay etkilenmekte ve daha ciddi sıkıntı yaşamaktadırlar. Başta bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, yaşlılar, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar, gebeler, sigara kullananlar ve sokakta yaşayan yoksullar en önemli risk gruplarını oluşturmaktadırlar. Sayılan bu gruplarda hava kirliliğine bağlı olarak solunum fonksiyonlarında bozulma, solunum ve dolaşım sistemi hastalıklarında artış ya da var olan hastalıkların alevlenmesi gibi sağlık problemleri gözlenmektedir" diye konuştu. 

Ekukulu, bu gruplarda yer alanların özellikle sis ve hava kirliliğinin çok yoğun olduğu günlerde sokağa çıkmamaları gerektiğini vurgulayarak, "Bu hastalar uygun önlemlerle sokağa çıkmaları gerekir. Özellikle astım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve kronik kalp hastalıkları olanların sokağa çıkarken mutlaka ağız ve burunlarını maske, tülbent, atkı gibi uygun malzemelerle kapatmaları alınabilecek en önemli önlemlerdendir. Ayrıca bu grupta yer alan yurttaşların hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde açık havada ağır eforlu sporlardan da kaçınmaları gerekir" şeklinde konuştu. 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 13:58:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?