4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Sular köyü yuttu!

EDİRNEDE TAŞKIN ALARMI SÜRÜYOR

Edirne ve Bulgaristan'da etkili olan sağanak yağışın ardından Meriç Nehri'nin debisi yükselmeyi sürdürüyor. Yapılan ölçümlerde 900 metrekp/saniye olan Meriç Nehri'nin debisi 1200 metreküp/saniyeye, Tunca Nehri'nin debisi ise 220 metreküp/ saniyeye ulaştı. Nehir kenarındaki Bosnaköy Köye yolu ulaşıma kapandı, Değirmenyeni Köyü'nde suların etkilediği 12 ev boşaltıldı.

Edirne 10 günden bu yana etkili olan taşkın ve yağışlar hayatı olumsuz etkiliyor. Aşırı yağışlar nedeniyle taşan Tunca Nehri'nin debisi önceki gün yağan yoğun yağmur yağışının ardından artarak 220 metreküp saniyeye ulaşınca çevresini tamamen sular altında bıraktı. Sular Tunca Nehri üzerine kurulu bulanan Kanuni, Fatih ve Yalnızgöz köprülerinin üzerinden akmaya başladı. Tunca Nehri'nin taşması sonucu 8 ev sular altında kalırken, bugün bu evlere 4 konut daha eklendi ve bunlarda boşaltıldı. Köylüler ve DSİ ekipleri vidanjörler yardımı ile evlere ve sokaklara basan suyu boşaltmaya çalışıyor.

12 evin sular altında kaldığını söyleyen Değirmenyeni Köyü Muhtarı Güngör Yüksek, "Yağış sonrası nehir taştı. Dün 8 ev tamamen su altında kalmıştı. Bugün 4 ev daha eklendi. 4 evi de tehlikeye karşı boşalttık. Akan su 2 ahırı da tamamen yıktı. Endişemiz artıyor. Bulgaristan'da daha çok kar ve yağmur yağışı olduğu söyleniyor. Eğer o kar eriyip yağmur suyu da buraya ulaşırsa daha büyük sıkıntılar yaşarız."dedi.

Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan Tunca Köprüsü'nün üzerinde ise su birikintileri oluşmaya başladı. İtfaiye ekipleri Yunanistan'a geçişi sağlayan yolun ulaşıma kapanmaması için vidanjörlerle suyu tahliye etmeye çalışıyor. Bu bölgede olan ve üretime ara veren bir un fabrikasının girişi ise suyla doldu. 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı Mehmetçik Gazinosu'nun bahçesi suyla doldu.

Meriç Nehri'nin debisi her geçen gün daha da artıyor. 24 saat önce debisi 900 metreküp saniye ölçülürken, bugün bin 200 metreküp saniye ulaştı. Bu artış ise nehir kenarına yakın Bosnaköy Köyü'ndeki ev ve ahırları sular altında bıraktı. Uyarıyı dikkate alan köylüler önceki gün evlerini boşaltmış, küçük ve büyükbaş hayvanlarını tahliye etmişti. Meriç Nehri kenarında bulunan işletmeler işyerleri taşkın riskine karşı açmadı. Olası taşkın sonrası nehrin diğer yakasındaki Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımın

kesilmesi düşünülerek bu bölgede ambulans, polis ve itfaiye ekipleri hazır bekletiliyor.

Meriç Nehri'nin Ergene nehri ile birleştiği noktada yaşanan taştın nedeniyle Uzunköprü-Meriç ilçesini birbirine bağlayan yol ulaşıma kapandı.

EDİRNEDE TAŞKIN ALARMI SÜRÜYOR
EDİRNEDE TAŞKIN ALARMI SÜRÜYOR
EDİRNEDE TAŞKIN ALARMI SÜRÜYOR
EDİRNEDE TAŞKIN ALARMI SÜRÜYOR
EDİRNEDE TAŞKIN ALARMI SÜRÜYOR
EDİRNEDE TAŞKIN ALARMI SÜRÜYOR
EDİRNEDE TAŞKIN ALARMI SÜRÜYOR
EDİRNEDE TAŞKIN ALARMI SÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2010 Pazar 14:33:03
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 00:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?