3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Taksicilere kültür gezisi

Marka kent çalışmalarının sürdüğü Edirne'de tarihi mekanları daha iyi tanımak için tarih ve arkeoloji eğitimi alan taksiciler, derste anlatılan mekanları da gezerek eğitimi tamamladı. Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç tarafından cuma ve cumartesi günleri verilen teorik eğitim ardından pazar günü de pratik eğitim verildi. 

Suakacağı Kilise kalıntısı, Dombay Kalesi, Dolmenler, Sinanköy Kale kalıntıları ve Kırıkköy Mezarlığını gezerek derste anlatılanları yerinde gören taksiciler, yanından geçip ne olduğunu bilmedikleri tarihi mekanları keşfettiklerini ve çok mutlu olduklarını ifade etti. Prof. Dr. Engin Beksaç`tan kalıntıların tarihsel süreci hakkında da bilgi alan taksiciler, "Yerli ve yabancı turistlere sahip olduğumuz değerleri tanıtma imkanına kavuştuk" dedi. 

Yaşayıp hizmet verdikleri kentin kültürel tarih ve arkeolojik mirası hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını düşünen ve Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğine eğitim talebinde bulunan taksiciler; teorik eğitimin ardından bilgilerini pratik eğitim alarak da pekiştirdi. Cuma ve Cumartesi düzenlenen ve Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç tarafından verilen eğitimde taksiciler, bilinen tarihi turistik mekanların dışında, Edirne için büyük önem taşıyan arkeolojik mekanlar hakkında
bilgilendi. İki gün süren eğitimin ardından, Prof. Dr. Engin Beksaç ile birlikte derste anlatılan mekanları yerinde gören taksiciler, teorik bilgiyi pratikle birleştirdi. 

Pratik eğitim, Suakacağı Köyü`ndeki manastır ve kilise kalıntılarının gezilmesi ile başladı. Ardından Dombay Kalesi kalıntıları, Lalapaşa ve çevresindeki Dolmenler, Sinanköy Manastır kalıntıları ve Kırıkköy Manastırı gezildi. Beksaç`ın derste anlattığı kalıntıları yerinde görmenin daha akılda kalıcı olduğunu belirten taksiciler, "Yerli ve yabancı turistleri gördüğümüz kalıntılara en kısa yoldan getirebilir, tarihsel geçmişleri hakkında bilgi verebiliriz. Eğitime katıldığımız için mutluyuz" dedi. 

Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Ali Dal da, eğitimin verimli geçtiğini belirtti. Dal, "Yanından geçip farkına varmadığımız kalıntıların ne kadar önemli olduğunu anladık. Katılımın yüksek olmasını bekliyorduk. Vaktini ayrıp katılan arkadaşlar eğitimin faydasını görecek ve sertifika sahibi olacak. Prof. Dr. Engin Beksaç`a da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Sahip olduğumzu kültürel mirasın önemini anlamamıza yardımcı oldu" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 17:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?