4
Mayıs
2024
Cumartesi
EDİRNE

Tarihi Kırkpınar Şenlikleri başladı

TARİHİ KIRKPINAR ŞENLİKLERİ BAŞLADI

650'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Şenlikleri Haftası, düzenlenen törenlerle başladı.

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen ve bu yıl 650'nci kez yapılacak olan Geleneksel Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası Etkinlikleri, yürüyüş kortejinin belediye binası önünde toplanmasıyla başladı. Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve son üç yılın Kırkpınar Ağası olan işadamı Seyfettin Selim'in yer aldığı kortej, bando takımı eşliğinde Atatürk anıtına kadar yürüdü. Yürüyüşe Balkanlardan ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen gösteri grupları da eşlik etti. Renkli kıyafetleri ve ilginç kostümleriyle Yunanistan ve Bulgaristan ekipleri dikkat çekti. Açılış törenleri, 25 Kasım Şehir Stadyumu'nda devam etti. Açılışlara katılan ekiplerin resmi geçitlerinin ardından söz alan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, 650 yıldır yapılan güreşlerin en güzel şekilde sorunsuz geçmesini diledi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise, Kırkpınar Güreşlerinin Edirne'nin bayramı ve düğünü olduğunu ifade ederek, "18 yıldır size buradan hitap ediyorum. Başkanınız olmaktan ve Kırkpınar düzenlemekten, Edirne'nin adını dünyaya duyurmaktan büyük şeref duyuyorum. Kırkpınar Edirne'nin düğünü, bayramıdır. Bu yıl özel 650'nci yılı düzenliyoruz. Tam 650 yıl Edirnemiz, Kırkpınar ile özdeşleşti. Kırkpınar ve Selimiye Camii, UNESCO'nun miras listesinde. Tüm özelliklerimizle turist yağacak ve Edirne dünya kenti olacak" dedi.

Vali Gökhan Sözer, Edirne'nin dünyada çok özgün ve çok önemli bir şehir olduğunu belirterek, "Bugün meydanlarımızı çayırlarımızı, o erenlerin, görüş yiğitlerimizin mezarlarından gelen sular sulamaktadır. Bu nedenle bu topraklar yemyeşil ve bereketlidir. İşte bu mertliğin, yiğitliğin devamı elbette Kırkpınar'dır. Biz Edirne'yi 1361 yılında aldık, bu güreşler daha önce başlamıştı. Ama Edirne'nin fethini Kırkpınar'ın başlangıcı olarak saydık ama hiçbir şeyini değiştirmedik. Onun için bu güreşlerde Türk

milletinin asaleti, güreşçilerin yiğitliği var. Bu kadar özgün, bu kadar katıksız ve geleneklerine bağlı olduğu için de UNESCO ile bizi kültür mirasına dahil etti, dünyanın önemli mirasları arasında saydı. Edirne dünyanın özgün çok önemli bir şehri, bu şehrin mutlu insanları da sizleriniz, bizleriz" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Kırkpınar şenliklerine katılmak üzere Edirne'ye gelen Yunanistan ve Bulgaristan dans ekipleri gösteri yaptı. Ekiplerin müzikli gösterileri yoğun ilgi gördü. Açılış törenleri sırasında Türk Hava Kurumu uçakları kent semalarında gösteri uçuşları yaptı. Motorlu paraşütçüler, üzerinde "Kırkpınar'a hoş geldiniz" yazılı pankartlarla şehirde tur attı. Daha önce açılış törenlerine 20 davul 20 zurna ile katılan Edirne Tarihi Kırkpınar Davul Zurna Ekibi, bu yıl bu sayıyı 50 davul ve 50 zurnaya çıkardı.

TARİHİ KIRKPINAR ŞENLİKLERİ BAŞLADI
TARİHİ KIRKPINAR ŞENLİKLERİ BAŞLADI
TARİHİ KIRKPINAR ŞENLİKLERİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2011 Pazartesi 22:52:00
Güncelleme :5 Temmuz 2011 Salı 10:37:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?