3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

Tarihi konak restore ediliyor

Edirne'nin en karakteristik merkezlerinden Karanfiloğlu Caddesi'nde, 100 yılı aşkın bir süredir ayakta duran Karanfiloğlu Konağı, restore edilerek Edirne kent kültürüne geri kazandırılacak. Bugüne kadar metruk bir halde kaderine terk edilen konak, sahibi tarafından tamiratı karşılığında bağışlandı. 

Konağa, "Karanfiloğlu" ismini, bulunduğu caddeden esinlenerek verdiklerini belirten mimar Hasan Turhan, eski adıyla Karanfiloğlu bugünkü adıyla Demirtaş Mahallesi'nin, Edirne'nin fethinden sonra ilk Türk yerleşim bölgesi olduğunu belirtti. Turhan, "Bu mahalledeki yapılar, yöresel sivil mimarlık örneği olması, Türk kültürünü sergiler nitelikte planlanması ile dikkati çekiyor. Karanfiloğlu Konağı'nın 100 yılı aşkın bir ömrü olduğunu, yapının mimari öğelerini, devrin diğer çağdaş yapılarıyla mukayese ettiğimizde anlıyoruz. Şahıs mülkiyetinde olan konak, sahibi tarafından onarılarak kent kültürüne kazandırılması için bağışlandı. Onarım tamamlandığında Selimiye Tarih, Eğitim, Kültür, Sağlık, Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği (SELTEK) binası olarak kullanılacak" dedi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarihi yapıların onarımı için yaptığı destekten yararlanıldığını ve bu desteğin yarısının bakanlık tarafından mal sahibine ödendiğini ifade eden Turhan, "Restorasyon projesi için Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay, Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğü'nden onarım ruhsatı alındı. Kış mevsiminde olduğumuz için onarım mevsim şartlarına uygun bir şekilde seyrediyor. Binanın çatı kiremitlerini, çökme tehlikesini önlemek için aldık.
 
Yağmurdan etkilenmesin diye de üstünü örttük. Konağı yapıldığı şekliyle restore edeceğiz. Onarım tamamlandığında, dönemin yaşam tarzına uygun iç dekorasyon yapılacak. Sonradan eklenen kısımlar onarılmayacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 16:50:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?