8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Tarihi köprülerde restorasyon sürüyor

Meriç, Tunca nehri üzerinde bulunan tarihi köprülerin onarımları tüm hızıyla sürüyor. Köprülerde inceleme yapan Edirne Valisi Nusret Miroğlu, taşkın başlamadan restorasyonları bitirme telaşı içinde olduklarını belirtti. 

Tarihi Meriç (Mecidiye) Köprüsü'ndeki su tahliye kanalıyla 60 yıl aradan sonra orijinal haline getirilmeye çalışılan Tunca (Ekmekçizade Ahmet Paşa) Köprüsü'ndeki çalışmaları inceleyen Vali Nusret Miroğlu, olası bir taşkın telaşı yaşadıklarını söyledi. Anıtlar Kurulu'nda kemerlerle ilgili yaşanan zaman kaybının işi yavaşlattığını, yaklaşan kış mevsimi nedeniyle onarımın bir an önce tamamlanması gerektiğini belirten Miroğlu, "Su gelse nehir taşacak, seddeyi zorlayacak. Sıkıntı var, bir an önce bitirilmeli. Bütün telaşımız budur" dedi. 

Vali Miroğlu, Meriç Köprüsü'nün Öğretmenler Bahçesi tarafında su tahliyesi için aktarım kanalı yapılan alanı gezdi. Miroğlu, onarımı ER-BU İnşaat firması tarafından yapılarak araç ve yaya trafiğine açılan köprünün taşkın ve yağmur suyu tahliyesi aktarım kanalıyla ilgili yapılan çalışmayla taşkın ve yağmur suyu tahliyesi sorununun da ortadan kalktığını kaydetti. Miroğlu, suyun tahliyesi için aktarım kanalının kapalı yapılmasının istendiğini ancak tıkanacağı düşüncesiyle buna razı olmadığını ifade ederek, "Meriç Köprüsü'nde suyun tahliyesi için çalışma yapıldı. Daha önce çok kötü, açıkta berbat bir yerdi. Kapalı kanal yapmak istediler, razı olmadım. Çünkü kapalı kanal tıkanıyor, dolayısıyla anlamsızdı. Öğretmenler Bahçesi yanındaki bu kanalın yapımıyla ilgili karar Anıtlar Kurulu'ndan da geçti. Açık yapıldı ve gayet güzel de oldu" diye konuştu. 

Vali Miroğlu restorasyonu ÖZ-BA İnşaat firması tarafından gerçekleştirilen ve projesi Aralık ayında dolan Tunca Köprüsü'nde iki kemer yapımında süren çalışmaları da inceledi. Yaklaşan kış mevsimi nedeniyle çalışmaların aralıksız sürdüğünü ve firmanın Tunca'daki çalışmayı Aralık ayına kadar yetiştirmelerini ümit ettiğini belirten Miroğlu, en azından iskelelerin sökülüp temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Su gelmesi halinde restorasyon işinde ciddi problem olacağını kaydeden Miroğlu, köprünün yolla olan bağlantısının da yapılacağını belirterek şöyle konuştu:
"Köprüyle yolun birleştiği alanda da yolun derinleştirilerek, Arnavut kaldırımlarında kullanılan taşlarla köprü bağlantısının güzelce yapılması lazım. Karşı tarafın da açılması gerekiyor. Suya karşı kanatlar yapılabilir, biraz masraf etmek lazım. Köprülerin başı açıldığında köprü tam görünüyor. Biz sadece köprünün onarımını yapıyoruz. Yolu belediye yapacak. Dolgu olduğu için köprü başları görünmüyor. Baştan hata yapılmış ve o hata şimdi devam ediyor. Normalde sahip çıkılsa böyle olmazdı. Nehirlerin kenarlarına seddeler yapılırken köprü kenarındaki yollarla birlikte köprü zemininin de yükseltildiği görülüyor. Görüldüğü gibi mahmuzlar bitiyor, kemerler bağlandı, hava müsaade ederse bitecek. İskeleler kaldırılacak. Su gelse taşacak, seddeyi zorlayacak. Sıkıntı var bir an önce bitirilmeli, telaşımız o. Restorasyon çalışmasında köprünün zemini temizlendi. Fakat şimdi yol köprüden daha yüksekte görünüyor. Biz köprüyle ilgili gereken bütün çalışmayı yapacağız. Fakat yolun Karayolları veya Edirne Belediyesi tarafından yapılması gerekiyor. Tarihi yapıların da bu kadar yakınına konut ve restoran gibi yerlerin yapımına izin verilmemesi de gerekiyordu. En başında bu tür hatalar yapıldığından şimdi köprü kenarındaki yollarla ilgili sorun yaşıyoruz. Bilindiği gibi köprünün restorasyonu sırasında içme suyu boruları ve elektrik kabloları da köprüden yeraltına alınmıştı."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 14:15:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?