8
Mayıs
2024
Çarşamba
EDİRNE

Tarım Müdürlüğü'nden ilginç uygulama

Edirne'nin ilçesi Enez'de, Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların kurbanlık hayvanlarını satabilmeleri ve istenilen belgeleri yerine getirmek için İlçe Tarım Müdürlüğü Veterinerliği'nden ilginç bir uygulama başlatıldığı öğrenildi. 

Konuyla ilgili bilgi veren Umurbey köyü muhtarı Şerif Kaptan, "Kurbanlık için köylerimizde vatandaşlarımızın baktığı büyükbaş hayvanları kesime ve satıma götürmek için, hayvan menşe kağıdı ve diğer raporları almak için, Enez Tarım İlçe Müdürlüğü'müze müracaat edip, veteriner köylerimize gelerek, bu belgeleri veriyordu. Oysa şimdi, Kurban Bayramı üzeri ilginç bir uygulama ile karşılaştık. Bize Enez'de Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görevli bulunan bayan veteriner hanım, 'Hayvanlarınızı bundan sonra daireye getirin görelim, ondan sonra rapor verelim' dedi" diye konuştu. 

Şerif Kaptan, "Bu nasıl iştir? Enez'in köyleri merkeze yakın değil ki? Kilometrelerce yol gidip, hayvanları dairenin önüne çekip, ondan sonra rapor almak hangi hakla mantığa sığıyor? Zaten hayvanlarımızın kayıtları kendilerinde mevcut. Bu uygulamaya bir anlam veremedim" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 18:52:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Devrim Tutar IP: 88.230.25.xxx Tarih : 12.01.2008 18:55:44

Sevgili muhtarım , Enez İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli meslektaşımın yaptığı uygulamada hiç bir inginçlik bulunmamaktadır . Bir veteriner hekimin sağlık raporu vereceği hayvan için köye kadar gidip o hayvanı görmesi gibi bir yasal zorunluluk yoktur.Ancak bu hayvanı yada hayvanları MUAYENE ETME zorunluluğu vardır.Siz de hayvanlarınızı dairenin önüne kadar getirmek zorundasınız. Takdir edersiniz ki her ilçede onlarca köy ve her köyde de kurbana gidecek yüzlerce hayvan bulunuyorsa siz olsanız ne yapardınız . Kurban bayramı öncesi,kısacık süre zarfında bir cok hayvan il dısına nakledilmektedir.Veteriner hekim herkesin ayağına gitmeye kalksa bir sonraki kurban bayramına ancak yetiştirebilir tüm hayvanların nakillerini . Ayrıca şu konunun üzerine dikkatinizi özellikle çekmek isterim ; sizin hayvanlarınızın kayıtlarının Tarım Bakanlığı'nın veri tabanında bulunması o hayvanları veteriner hekimin görmesi gerekmediği anlamına gelmiyor .Çünkü görmekten kasıt hayvanın muayene edilmesidir.Bulasıcı bir hastalığı bulunan hayvana sağlık raporu verilmez.Hatta 3285 sayılı kanuna göre o köye karantina konulur ,hayvan giriş ve çıkışları yasaklanır .Aksi takdirde kamyonun kasasında kurbana giden o hasta hayvan tüm Trakyamıza hastalığı bulastırabilecektir. Ben memeleketim olan Edirne'den tam 1700 km uzakta görev yapıyorum ve aynı sıkıntılarla hergün karşılaşıyorum .Sosyoekonomik ve -kültürel yönden ülkemizin en gelişmiş illerinin başında gelen Edirne'mizde insan sağlığı ve hayvancılık ekonomisini direkt etkileyen böylesine hassas bir konuda en önemli görev siz değerli muhtarlarımıza düşmektedir.Çünkü muhtarlarımız köyünde; devletin eli,kolu,gözü,kulağıdır.Kısacası muhtar köyde devletin kendisidir. Bir nebze olsun açoklayıcı olabildim umarım. Görev süremi tamamlayıp Edirne'ye atandığımda bugün olduğu gibi orada da bu konu üzerinde,diğer meslektaşlarım gibi oldukça hassas davranacağımı,yorumumu okuyan tüm hemşehrilerimle şimdiden paylaşırım.Bunu böyle yapmayan veteriner hekim görevini yapmayan veteriner hekimdir