3
Mayıs
2024
Cuma
EDİRNE

TIR'cılar Kapıkule'de kontak kapattı

ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND), Bulgaristan’ın 28 Haziran tarihinde TIR geçiş ücreti (Dozvala) adı altında her TIR’dan 271 dolar talep etmesini protesto etmek için kontak kapatma eylemi yaptı.

Kapıkule Sınır Kapısı önünde toplanan 200 civarında TIR sürücüsü, araçlarının anahtarlarını yere attı. ‘Bulgaristan haracına hayır’ diye sloganlar atan grup için polis ve jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı. Eylem akşam saat 18.00’a kadar süreceği ve TIR’ların gümrüklerden giriş ve çıkış yapmayacakları bildirildi.

Bugün sabah saatleri itibariyle Kapıkule Sınır Kapısı önünde toplanan yaklaşık 200 TIR, 2 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu. Saat 12.00 itibariyle ülkeye giriş ve çıkışı durduran TIR sürücüleri, Kapıkule’ye gidiş yolunu da kısmen trafiğe kapattı. Polis ekipleri ise olay çıkmaması için TIR sürücülerine müdahale etmedi ve geçiş yapmak isteyen küçük araçları tek şeritten sınır kapısından geçirdi. Ülkeye giriş ve çıkış yapmayan TIR sürücüleri ise gümrük sahası içinde ve dışında oturarak eylemlerini sürdürdü.

TÜRKİYE'YE 100 MİLYON DOLAR EK MALİYET

Bulgaristan hükümetinin uluslararası hukuka aykırı olarak ücretli geçişleri başlatmasının Türk ekonomisine 100 milyon dolar ek maliyet çıkarttığını belirten UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “Sektörümüzün uzun süredir karşı karşıya geldiği ve dile getirmeye çalıştığımız sorunlar, son olarak Bulgaristan’ın tek taraflı olarak ve hukuka aykırı şekilde geçiş ücreti koymasının ardından iyice katlanılmaz noktaya gelmiş, diğer ifadesiyle bardağı taşıran son damla olmuştur. Şüphesiz bu durum sektörümüzün zaten altında ezilmekte olduğu pek çok sorunla birlikte bizi neredeyse sektörü terk etme noktasına getirmiştir” dedi. UND Başkanı Tamer Dinçşahin şunları söyledi;

“Bizler bu sorunlarla mücadele ederken, ne yazık ki arkamızda bizlere esas sahip çıkması gereken başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların ilgisinden mahrum kaldığımızı gördük. Öte yandan, bugün başlattığımız eylemin bir nakliye sektörü eylemi olarak algılanması da yanlış olacaktır. Bizler, taşıdığımız yükün aracılarıyız. Bizler için her ek maliyet aslında Türkiye’nin ihracatı, Türkiye’deki yatırımlarla Türk sanayiine ve Türk işçisine vurulan bir darbedir. Bizlerin karşı karşıya kaldığı haksız rekabet fiilleri, son analizde sanayi işletmelerinin kapanmasına, Türkiye’nin hak ettiği yatırımları cezbedememesine ve istihdamın olumsuz etkilenmesine giden bir zincir içerisinde düşünülmek zorundadır. Bugün itibariyle Bulgaristan’ın geçiş ücreti olarak tahsil etmek istediği 271 doların sektörümüze maliyeti yıllık 100 milyon dolar olarak hesap edilmekteyse de, aslında yarattığı etkiler itibariyle çok daha büyük bir fatura niteliğindedir. Türkiye bu haksızlığı ödemek zorunda olan ülke değildir.”

BULGARİSTAN'I FONLAMAK İÇİN

Özellikle Avrupa Birliği’ne katıldıktan sonra Bulgaristan’ın finanse edilmesinde AB fonlarının yetersiz kaldığını ve bazı büyük AB ülkelerinin bu ülkeyi fonlamak için Türk ulaştırma sektörünü hedef aldığını öne süren Dinçşahin daha sonra şöyle konuştu:
“Ortaya çıkan bu durumun bir taraftan Türkiye’nin katılmaya çalıştığı Avrupa Birliği’ne ve AB’nin hukuk sistemine aykırılığını daha önce başlattığımız ‘Kotasız Avrupa Eylem Planı’ çerçevesinde dile getirdik ve gerekli hukuk mücadelesini başlattık. Ancak, ortaya çıkan bu durumun aynı zamanda AB kurallarını da belirleyen Dünya Ticaret Örgütü anlaşmalarına aykırılığını net şekilde gerekçelendiriyoruz ve bunun için ayrı bir hukuk mücadelesi daha vermemiz gerektiğinin bilinci içindeyiz”

“EYLEMLERİMİZ SÜRECEK’

Bu eylemin bir uyarı olduğunu belirten Dinçşahin, “Bu uyarımız, dikkate alınmadığı takdirde yine Temmuz ayı içerisinde süresi belirsiz eylemlerimiz bu kez ikaz etmekle kalmayıp sonuç alıncaya kadar genişleyerek devam edecektir. Bu vesileyle bugün başlattığmımız sürecin verebileceği bazı sorunlar nedeniyle halkımızdan peşinen özür dileriz. Ancak süreci iyi inceleyenler, aslında bu eylemin onlar adına yapıldığını da anlayacaklardır” diye konuştu.

Sektörde 45 bin araç ile 400 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Dinçşahin sözlerini şöyle tamamladı:

“5 milyar dolar yatırımı olan Türk ihracatının yüzde 53’ünü taşıyan (56 milyar dolar) ve yıllık 6 milyar döviz girdisi sağlayan biz taşımacıların bugünkü durumunu hak etmiyoruz. Günden güne artan sorunlarla ayakta durma mücadelesi veren taşımacılarımız faaliyetlerine son olarak Bulgaristan’ın tek taraflı ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde geçişlerden araç başına 271 dolar (yıllık 100 milyon dolar) almaya başlaması ile durma noktasına gelmiştir.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 14:36:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim IP: 88.224.50.xxx Tarih : 3.07.2008 10:23:46

herkes kontak kapatsın cogu firma kapatma eşiğine geldii herşeye zman gelmiş nakliye bitirmek mi amacları döviz gelmemesi için caba sarf ediyorlar yayınlayın lütfen artık